lauantai 30. heinäkuuta 2016

Samettisumakki ja valkoinen kaunotar




Kuvailin eilen keskustassa samettisumakkia japanilaisessa puutarhassa. Jollakin idealla sinne on istutettu samettisumakki Rhus typhina. Samettisumakki on kotoisin Pohjois-Amerikan koillisosista. Se on juurivesova puu tai pensas, joka viihtyy aurinkoisilla, hiekkaperäisillä rinnemailla ja teiden varsilla. Olen kasvattanut lajia vuodesta 1997 pihallani ja täällä kerroin kultasumakista. 
Eilen oli kovin sameaa, joka näkyy kuvissa. 




                                             Amanita virosa valkokärpässieni Destroying angel

                                                           En ole ennen heinäkuussa kuvannut.



torstai 28. heinäkuuta 2016

Hertta-aralia ja Kultasumakki



Hertta-aralia Aralia cordata ’Sun King’ ja Kultasumakki Rhus typhina Tiger Eyes ’Baltiger’ 
Kummankin lehdissä on keltainen sävy.  Kultasumakin lehdet ovat koristeelliset

.Aralia elata on viihtynyt meillä jo vuodesta 1997, ostin vantaan taimistosta, ei mitään hääviä kantaa.


                                                         Hertta-aralia Aralia cordata ’Sun King’








Kultasumakki Rhus typhina Tiger Eyes ’Baltiger’ 

Kultasumakki on virallinen, hyväksytty  nimi tälle ihanuudelle, tarkistin sen Kassusta, itse olen näemmä pyytänytkin nimen.





tiistai 26. heinäkuuta 2016

Kynttiläinen puu




Maakkia (Maackia amurensis) menestyy meillä hyvin. Meillä se kasvaa valkomulpereiden (Morus nigra) edessä. Keväisin siinä on sinen sävy, mutta lehdet vihertyvät. Tähän aikaan kesästä se kukkii kynttilämäisin kukin. Maakkia kuuluu hernekasveihin (Fabaceae). Syysväri on kullanruskea.  Viikonloppuna kukat lienevät auki jo enemmän.

Maakkia on harvinainen kotipuutarhoissa eli yleisemmin sen näkee kasvitieteellisissä puutarhoissa ja joissakin arboretumeissa. Alkuperä on merkityksellinen, että sen saa menestymään.










lauantai 23. heinäkuuta 2016

Isohaperoiden kauneutta


Olin tänään sienimetsässä ja isohaperoita löytyi kiitettävästi. Teimme vain pikaisen reissun Hallan kanssa. Huomenna uudestaan. Otimme mukaan myös kantarellit, mutta isohapero Russula paludosa on suosikkimme. Se ei ole kirpeä, jos lajimääritys on oikein. Sienisato ennusteista en piittaa, en luota kahvinporoihin tai kristallipalloon ja tiedän vain oman alueeeni. Ja sen, että tässä vaiheessa voi luulla, mutta tietää ei voi.