lauantai 17. tammikuuta 2015

Kukkien lumoa ja siemennäkkäriä



Kukkia ei ole vieläkään tarjolla, mutta viihtyisittekö Kukkien lumoa –kirjan parissa.  Tein ihanasta kirjasta blogitekstin tänne. En kehtaa laittaa kahteen paikkaan samaa tekstiä ja olen saanut kirjan kirjablogiini. Olisi ihana saada käyntijälkenne sinne. Kirja on uusi, ilmestyi juuri ennen joulua. se kertoo kukista, kuinka niitä käytettiin seinävaatteissa, pöytäliinoissa, suklaarasioissa, tapeteissa, koristeveistoksien aiheena, rakennusten julkisivuissa, kasvivärjäyksessä jne. Se on oodi kasveille ja kukille ja tuo meidän luettavaksi kasvien kulttuurihistoriaa. Minua kirja kiinnostavaa elävän kulttuuriperinnön näkökulmasta.

Laitan kirjablogiini  tiistaina 20.1 uuden blogitekstin eli esittelen Berit  Nordstrandin kirjan Terveempi elämä 12 viikossa. Pääset lukemaan blogiteksti tästä. Silloin ajatellaan ja eletään niin terveellisesti. Laitan tänne kuitenkin jo maistiaistekstin. Kuva on minun omani ja minun taitojen mukaan tehty. Teen aina niin. En pyydä tai käytä kirjan kuvia. Ne ihastelen kirjassa.

Uunipellillinen näkkäriä (kirjan lähdelinkki  ja blogiteksti huomenna)

0,5 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
1 dl pähkinöitä
4 dl mantelijauhoa
2 dl kaurahiutaleita
1 dl tattarijauhoa
0,5 dl auringonkukansiemeniä
chia-siemeniä
nokkosen-siemeniä
0,5 tl sormisuolaa
hiukan siirappia, jos haluaa makeutta
4 dl vettä

Ohje

Murskaa siemenet ja pähkinät esim. sauvasekoittimella vedessä. Sekoita loput aineet ja anna seoksen turvota 20 min. Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille noin 3 millimetrin paksuiseksi kerrokseksi. Jos seos on liian paksua, lisää vettä.

Paista 200 asteessa 20-30 min. Varo ettei näkkäri pala.

Kun näkkäri on puolikypsää, ota näkkäri uunista ja leikkaa pellillä annospaloiksi. Laske uunin lämpötila 100 asteeseen, laita näkkäri takaisin uuniin ja kuivaa se uunin luukku vähän raollaan  (noin 1 h). Siemenet rikottu, hyödyllisempää niin, vaikka kokonaisina kuvankauniita.

 
 
Jatkan vielä tuo saman kirjan parissa. Se innoitti minut tekemään muutakin. Kuvat ovat siis omiani. Sovelsin ohjetta, teen usein niin.
 

Mustikka-kiivismoothie 2 annosta (0,5 litraa)
 
1 kiivi
0,5 banaani
0,5 appelsiini
100 g pakastemustikoita
1 dl omenamehua (ei tiivisteestä)

Kuori ja paloittele hedelmät ja soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi smoothieksi.

 
Lisäsin kuvassa olevaan vielä:

¼  sharon
5 kuivattua mulperia
2 macadamia-pähkinää
1 rkl maca-jauhetta
1 tl chia-siemeniä
1 tl raakakaakaojauhetta
0,5 dl maustamatonta luomujogurttia


 
Luomujogurtti välipala Annos (2 dl)

1 dl maustamatonta luomujogurttia
0,5 banaani
¼  sharon
1 rkl pähkinärouhetta (macadamia ja hasselpähkinä)
1 tl vaahterasiirappia tai mahdollisimman tummaa intiaanisokeria tai kanelia
kookoslastuja

Paloittele ainekset suoraan tarjoilukulhoon jogurtin sekaan.

 
 

 
 

6 kommenttia:

  1. Herkullista ;-) Tein itsekin yhteen aikaan paljon siemennäkkäriä, melko samanlaisella reseptillä.
    Hyvää aamulla ja vatsa tykkää :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ystäväni tekee kahden hengen taloudessa pari peltiä kerrallaan. Aloin itsekin tehdä tuon uuden kirjan myötä. Tuo selvittää, miten siemeniä saa käytettyä. Aion jatkaa tuon parissa. Minä syön usein iltaisin maustamattoman luomujugurtin kanssa. Myös päivittäinen smoothie kuluttaa siemeniä ja pähkinöitä.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen kirja! Itse harrastan lankojen värjäystä kasveilla ja sienillä, joten kaikki värjäyksestä kiinnostaa. Lisäksi kerään museollemme kirjailtuja liinoja, joissa on joskus todella kauniita kukkakuvioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolisoni on tehnyt sienivärjäystä. Oulussa hän kokosi kasvimuseoon näyttelyn sienivärjäyksestä, jossa oli myös hänen omia töitä. Minunkin kahdet vantut, jotka olivat värjätty verihelttaseitikillä pääsivät vitriiniin. Katselin sujuvasti vieressä.

      Poista
  3. Oi, te reippaat nuoret naisen, intoo ja kuntoo. Täällä päin pimeää näihin päiviin asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllimarjaana, niin täälläkin pimeää, kylmää ja jäistä. Nuoruus menetetty, kunnonkin kanssa saa tehdä työtä, joten intoko jäi jäljelle? Ihanaa vuoden alkua sinne.

      Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.