Karhunlaukka (Allium
ursinum) on
monivuotinen, keväällä kukkiva sipulikasvi. Sen tähtimäiset kukat ovat harsussa
sarjassa. Kielomaiset lehdet ovat pitkäruotisia. Karhunlaukka kasvaa Ahvenanmaan
ja lounaisrannikon lehdoissa ja lehtoniityillä harvinaisena. Karhunlaukka viihtyy puutarhassa ja kukkii kesäkuun alussa.
Karhunlaukan oletetaan saapuneen muinaisten merenkulkijoiden
ja munkkien tuomana, joiden mukana kulkeutui niin mauste- rohto- kuin
vihanneskasveja. Entisaikain
merimiehet suosivat sitä keripukkirohtona.
Karhunlaukan kukissa ja lehdissä on mieto valkosipulin
maku. Karhunlaukkatee valmistetaan tuoreista lehdistä tai syksyllä sipuleista. Kuivattuna
lehdet menettävät makua, joten karhunlaukkaa on parempi pakastaa. Kasvia on
käytetty maha- ja suolistovaivoissa, lisäämään ruokahalua, alentamaan
verenpainetta sekä vilustumissairauksien ehkäisyyn. Vatsavaivoja lievittävä tee
saadaan karhunlaukan lehdistä, fenkolin siemenistä ja kamomillasaunion
mykeröistä.
Sain pienen alun karhunlaukkaa muutamia vuosia sitten. Viime kesänä siinä oli kolme kukintovanaa. Kuvat ovat siis viime vuodelta. Nyt kukintovanoja on tasan 10, mutta saan kuvan vasta, kun sää kuivuu. Lisään uuden kuvan iltapäivällä.
Sain pienen alun karhunlaukkaa muutamia vuosia sitten. Viime kesänä siinä oli kolme kukintovanaa. Kuvat ovat siis viime vuodelta. Nyt kukintovanoja on tasan 10, mutta saan kuvan vasta, kun sää kuivuu. Lisään uuden kuvan iltapäivällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.