Meillä
on monia luonnonyrttejä, joita voimme hyödyntää raaka-aineina
salaateissa, keitoissa, muhennoksissa ja leivissä, juomien aineksina sekä hyödyllisinä rohtokasveina. Monet
yrtit ovat keruukelpoisia jo varhain keväällä, jolloin viljeltäviä kasveja
vasta kylvetään tai koulitaan esikasvatettuja taimia maahan.
Maitohorsma,
nokkonen, voikukka, litulaukka ja vuohenputki: käytetään ruuan
raaka-aineina leivonnaisissa ja juomissa, ei vain mausteena.
YRTTIEN
KERUU
Yrttejä
kerätään vain kuivalla säällä, sillä kosteus yrteissä edistää kasvien
pilaantumista. Vain terveitä ja
hyväkuntoisia kasveja ja niiden osia valitaan keruukoppaan. Eri kasvilajit
pidetään kerättäessä erillään toisistaan. Vihanneskasvien lehdet poimitaan
nuorina ennen kukintaa, jolloin niiden ravinto- ja aromipitoisuudet ovat
parhaimmillaan. Yrtit kerätään koriin tai muuhun ilmavaan astiaan. Niitä ei pidä säilyttää korissa muutamaa tuntia kauempaa.
Yrtit
kuivataan mahdollisimman pian keräämisen jälkeen. Paras tapa kuivata yrtit on
kasviskuivuri, jossa voi säätää kuivauslämpötilan kullekin lajille sopivaksi.
Yrtit kerätään niin puhtailta paikoilta, ettei niitä tarvitse pestä ennen
kuivaamista.
Keskimäärin
paras kuivauslämpötila on 35 astetta. Liian korkeassa lämpötilassa yrtit
tummuvat ja menettävät sisältämiään ravintoaineita. Huonetiloissa kuivattaessa
paikaksi valitaan pölytön, ilmava ja auringonvalolta suojattu paikka. Kuivana lehti
taivutettaessa katkeaa rapsahtaen. Kuivatut yrtit varastoidaan esim.
paperipusseissa, joiden päälle voidaan panna muovisäkki tai ilmatiiviissä lasitölkeissä.
Monia yrttejä voidaan myös pakastaa. Esim. nokkonen
pakastetaan tuoresilppuna ja ennen pakastamista lehdet tai versot kiehautetaan
pienessä vesimäärässä tai höyryssä.
MAITOHORSMA
Purppuranpunaiset,
vaaleanpunaiset ja valkoiset kukat ovat pitkässä kukkatertussa. Maitohorsma
kasvaa yleisenä kangasmetsissä, lehdoissa ja hakkuualoilla, pientareilla ja joutomailla.
Pioneerikasvina se valtaa nopeasti palo- ja hakkuuaukeat, mutta
väistyy pian muun kasvillisuuden lisääntyessä.
Maitohorsmasta
kerätään lehdet kesä-heinäkuussa ennen kukintaa ja ne käytetään tuoreeltaan
salaatteihin. Lehdistä saa myös maistuvan yrttiteen vadelman ja ahomansikan
lehtien kera. Nuoria versoja voidaan
käyttää parsan tavoin. Juurista on tehty jauhoja, leipää, muhennoksia sekä
myös kahvinkorviketta. Lehdet sopivat lämpimiin voileipiin, salaatteihin,
laatikkoruokiin, gratiineihin, muhennoksiin ja munakkaisiin. Maitohorsman kukista
tehty sima on kauniin vaaleanpunaista.
NOKKONEN
Nokkonen
on kaksikotinen, monivuotinen ruoho, joka kasvaa yleisenä koko Suomessa aivan
pohjoisimpia osia lukuun ottamatta.
Nokkosen varressa, lehtiruodeissa ja lehtisuonten alapinnalla on
poltinkarvoja. Kukat ovat hyvin mitättömiä ja vihertäviä.
Suomalaisilta kivikauden aikaisilta asuinpaikoilta löydettyjä
tekstiilinpaloja arvellaan nokkoskuidusta tehdyiksi, myös rautakaudelta on
löydetty nokkoskangasta. Se
on yksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä luonnon hyötykasveista.
Pinaatti horjutti sen asemaa ravitsevana vihanneksena. Kuivatusta
kasvista tehty hyvänmakuinen viherjauhe sopii miltei kaikkiin ruokiin. Nokkosen
siemenet ja ryöpätyt tai kuivatut lehdet sopivat hyvin munakkaaseen,
keittoihin, uunikalan täytteeksi, sämpylä- ja leipätaikinoihin, ohukaisiin,
juustoruokiin ja pizzaan sekä teeksi.
LITULAUKKA
ALLIARIA PETIOLATA
Litulaukka kasvaa meillä alkuperäisenä Ahvenanmaan ja lounaisrannikon rantalehdoissa. Kulttuuritulokkaana sitä tavataan maan eteläosan lehdoissa, puistoissa, pensaikoissa ja joutomailla. Litulaukka on kaksivuotinen, 40–100 cm korkea ruoho. Alimmat lehdet ovat munuaismaisia, nyhälaitaisia sekä pitkäruotisia ja ylälehdet ovat herttamaisia, terävähampaisia ja lyhytruotisia. Litulaukka kukkii valkoisin kukin toukokuun lopulta kesäkuun alkuun
Litulaukka
on ollut Euroopassa yleinen maustekasvi. Sen hyödyntäminen tunnetaan
huonosti. Nuoria lehtiä silputaan keväällä mausteeksi salaatteihin,
maustekastikkeisiin, keittoihin, yleensä suolaisiin ruokiin persiljan tavoin
tai vaikkapa voileipien päälle salaatin tavoin. Kasvia voi kuivata, mutta suuri
osa aromista menetetään. Litulaukassa on mieto valkosipulin aromi. Vihreät lidut sopivat säilykkeiden ja marinadien
mausteeksi. Siemenet sopivat nokkosen siemenien tavoin mausteena. Teenä se on
piristävä, elimistöä puhdistava sekä hikoilua ja virtsaneritystä lisäävä.
Litulaukkaa
lisätään helposti siemenkylvönä, ja se kylväytyy myös itsestään. Se sopii
puutarhan luonnonvaraisempaan osaan puiden ja pensaiden alustoille. Olen saanut litulaukan kotiutumaan pihaani.
VOIKUKKA
Voikukka
on maitiaisnesteellinen, monivuotinen ruoho. Se lisääntyy apomiktisesti, joka selittää suvun
lajirunsautta, esimerkiksi meillä tavattavien noin 500 pikkulajin
määrää. Voikukkia kasvaa pelloilla, pientareilla, asumusten lähistöillä ja
joutomailla.
Voikukat
ovat ravitsevaa ja terveellistä ravintoa. Sen lehdet sopivat keittoihin, muhennoksiin, salaatteihin, lämpimien voileipien ja
karjalanpiirakoiden päälle, kermaviilidippeihin, kasvisgratiineihin sekä
omeletteihin. Kukista tehdään simaa,
kaljaa ja viiniä,
juurista olutta. Kukkia syödään sellaisenaan kiehautettuna tai hapatettuna.
Juuret sopivat oliiviöljyssä kuullotettuina mitä erilaisimpien ruokien
lisäkkeiksi ja paahdettuina kahvin korvikkeeksi. Voikukkaa käytetään
virvoitusjuomissa, katkeroissa, makeisissa, leivonnaisissa sekä kosmetiikassa.
Viherjauheena se sopii pizzaan, pastaan, sienikastikkeisiin ja keittoihin.
Voikukka
kerätään luonnosta puhtailta alueilta. Kukat kerätään ilmavasti koriin, sillä
muovipussissa ne liiskautuvat. Lehtiä kerätään alkukesällä ennen kukintaa.
Juuret kerätään syksyllä vararavinnon ollessa suurimmillaan tai varhain keväällä,
puhdistetaan, paloitellaan ja kuivataan. Kauppayrtti.
Syvään liuskaisten lehtien sanotaan olevan karvaampia kuin ehyiden.
VUOHENPUTKI
Suomessa
vuohenputki kasvaa alkuperäisenä Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisempana se on
uustulokas. Se kasvaa lehdoissa, puronvarsilla, rantalehdoissa,
pellonpientareilla, laitumilla ja puutarhoissa. Vuohenputki on monivuotinen,
30–100 cm korkuinen, tiheitä kasvustoja muodostava ruoho ja puutarhurin viheliäinen rikka. Juurakot ovat pitkiä,
vaakasuoraan kasvavia. Pienet, valkoiset kukat ovat
kerrannaissarjana.
Vuohenputkea
viljeltiin jo keskiajalla luostaripuutarhoissa, ja Suomessakin vielä 1900-luvun
alkuvuosina. Heleänvihreitä aluslehtiä hyödynnetään keväällä ensimmäisinä
luonnonkasveista. Vielä supussa olevat lehdet ovat raikkaita ja maistuvat
parhaimmalta. Vanhemmiten ne sitkistyvät ja väkevöityvät. Vuohenputki sopii
erityisesti tomaattiruokiin, salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin, pastaan,
ohukaisiin, piiraisiin sekä pinaatin tai persiljan tavoin.
Vuohenputkesta
saadaan keltaista ja ruskeaa väriainetta. Kauppayrtti. Vuohenputki on osattava erottaa pahanhajuisesta myrkkykatkosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.