Yrttiteen valmistaminen tuoreista
yrteistä on kesän iloja. Yrttiteet ovat luonnollinen ja lempeä tapa vaalia omaa
hyvinvointia. Kun joskus ei vain jaksa, vatsaa nipistää tai uupumus painaa,
niin silloin on hyvä ottaa omaa aikaa ja nauttia kupillinen voimia antavaa
yrttiteetä.
Yrttiteessä maistuu
kesä
Yrttiteetä
valmistetaan yhdestä yrtistä tai yrttien sekoituksesta. Kesällä siitä saa
viilentävän juoman ja talvella tee lämmittää, ja aina siinä on terveyttä
edistäviä vaikutuksia. Meillä kasvaa monia
luonnonvaraisia kasveja, joita voimme kerätä ja kuivata talven varalle. Lisää lajeja
voimme ammentaa puutarhan yrtti- ja kukkapenkeistä.
Maitohorsman,
mustaherukan, poimulehden, vadelman ja voikukan lehdet ovat sopivia päivittäisen
yleisteen pohjaksi. Sen sijaan rohdoksena nautittavaa yrttiteetä juodaan
muutaman viikon kuureina. Yrteissä on
runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja muita tärkeitä aineita, kuten
flavonoideja. Allergian, raskauden ja imetyksen aikaisen käytön sekä
mahdollisten sairauksien tuomat rajoitukset ovat huomioitava. Yrteistä
nauttiminen ei vaadi omaa laajaa kasvitarhaa, sillä niitä voi kasvattaa
vaivatta myös parvekkeella ja terassilla. Kotimaisia, puhtaita yrttejä voi
hankkia myös valmiiksi kuivattuna luontaistuotekaupoista sekä suoraan yrttitarhoilta.
Hiostamalla yrtteihin saadaan lisäaromeja, väriä ja tuoksua, joten
lehtien annetaan nahistua ja kuivua huoneenlämmössä joitakin tunteja. Lehdistä
puristellaan tiiviitä palloja ja suljetaan ilmatiiviiseen lasipurkkiin parisi
päiväksi. Ruskettuneet lehdet kuivataan miedolla lämmöllä ja pakataan
tiiviiseen astiaan ja säilytetään pimeässä. Hiostaminen sopii ahomansikan, lillukan,
maitohorsman, mesiangervon, mesimarjan,
omenapuun ja vadelman lehdille.
Kasvien kerääminen
vaatii huolellisuutta
·
Kerättävät
kasvit on tunnettava hyvin.
·
Käytettävien
kasvin osien tulee olla puhtaita, nuoria, terveitä ja vahingoittumattomia.
Härmäisiä, vaaleajauhoisia lehtiä ei saa kerätä.
·
Lehdet poimitaan ennen kukkimista ja
kukkaversot kukinnan alkuvaiheessa.
·
Kasvit
kerätään koriin tai paperipusseihin lajeja sekoittamatta.
·
Tuoreet
yrtit kuivataan kimppuina tai kuivurissa. Kuivatuissa
kasveissa kukkien värit säilyvät, joten kehäkukan
oranssit ja laventelin siniset kukat ovat ilonamme myös talvella.
·
Yrtit
tulee kerätä puhtailta alueilta, jotka ovat tarpeeksi etäällä liikenteen ja
tehtaiden haitoista. Hyviä keräyspaikkoja ovat kedot, niityt, hakkuuaukot,
metsänlaiteet sekä luonnonmukaisesti hoidettu kotipuutarha tai kesämökin ympäristö.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.