Syötävät kukat
Syötävät kukat koristavat ruokia
ja juomia ja toimivat kattausten koristeina. Kauniit ja iloisenväriset kukat
tuovat hyvän mielen ja ilon. Syötävien kukkien käytöllä on tuhansien vuosien
perinteet jo antiikin kulttuureissa.
Korillinen syötäviä kukkia
Kukat eivät ole vain silmäniloa
Kauniit
kukat ovat ilo silmälle, mutta monet niistä ovat myös hyvänmakuisia. Kukkaversot
sopivat kesäisiin piiraisiin, jälkiruokiin, keittoihin, salaatteihin, levitteisiin,
jogurtteihin, voileipien päälle ja erilaisiin juomiin. Tillin kukinnoilla
loihditaan aitoa ryytimaan tuoksua kesäisiin kala-, simpukka- ja
kasvisaterioihin ja maustetaan suolakurkkuja. Ja mitä olisivat rapujuhlat ilman
kruunutillin kukintoja? Kurkkuyrtin siniset kukat sopivat erilaisten
juomien, leivonnaisten, täytekakkujen, jäätelöannosten, salaattien, kylmien
keittojen ja jälkiruokien koristeluun. Syötäviä kukkia kasvatetaan ruukuissa
terasseilla ja parvekkeilla, ei vain avomaalla. Monet luonnonkukat ovat yhtälailla syötäviä.
Kehäkukkia
Kehäkukkia
Kukkaruokaa lautaselle
Pehmeät
kukat, kuten apilat ja krassit käytetään sellaisenaan. Kovan kukkapohjuksen
omaavilla lajeilla, kuten auringonkukalta, kehäkukalta, ruiskukalta,
salkoruusulta, vuorikaunokilta ja värimintulta hyödynnetään vain värikkäät ylälehdet. Luonnonkasveissa
on monia käyttökelpoisia lajeja, kuten apiloiden, keto-orvokin ja pelto-orvokin
makeahkot kukat sekä kauniit ja miedonmakuiset ruiskaunokin kukat. Myös litulaukan
kukkanuput ja kukat ovat oivia salaattien koristeeksi. Kesäkukista kehäkukan ja koristekrassin iloisenväriset
kukat ovat suosittuja kukkaruokien koristeita salaateissa ja voileivissä.
Kukkaleipiä
Kukkaleipiä
Ruusun kokonainen kukka voidaan sokerihuurruttaa.
Sokeroitujen kukkien annetaan kuivua huoneen lämmössä yön yli. Laventelin siniset kukat ovat kauniita
salaateissa sekä leivonnaisissa sokeriliemessä kuorrutettuina. Laventelin kuivatuissa
kukissa säilyy niiden ihastuttava sininen sävy. Yrteillä voidaan maustaa myös
etikkaa, öljyä ja hunajaa. Koristekrassin raakoja, vihreitä hedelmiä voidaan säilöä
kapriksen tavoin. Kurkkuyrtin ja orvokin kukkia voidaan säilöä jääpaloihin.
Kukkien
keräämisestä
·
Kasvit
kerätään kuivalla ja aurinkoisella säällä aamukasteen haihduttua puhtaaseen,
laakeaan koriin lajeja sekoittamatta.
·
Lehdet kerätään ennen kukintaa, kukat ja kukkaversot
poimitaan nuppujen auettua aromipitoisuuden ollessa korkeimmillaan, siemenet
niiden kypsyttyä ja juuret ja juurakot keväällä tai myöhään syksyllä.
·
Ravinnoksi
käytettävät kasvit on tunnettava hyvin.
·
Puhtaita
ja terveitä kasveja kerätään luonnonmukaisesti hoidetusta kotipuutarhasta, kesämökiltä
ja luonnonkasveja niityiltä ja metsän reunamilta, aina etäällä teistä.
·
Kaupallisesti
viljeltyjen kasvien kasvatuksessa on voitu käyttää torjunta-aineita, joten
esimerkiksi samettikukkien ja orvokkien ostotaimet eivät sovi ravinnoksi.
·
Kukkien on oltava puhtaita ja ötökättömiä, joten
esimerkiksi voikukat ja kehäkukat huuhdellaan puhtaiksi.
Kurkkuyrtti-avokado-kurkkukeitto
Saksankirveliä ja grillattua paprikaa
Sitruunaväriminttu-katkarapu-crustadit
Melonia ja keto-orvokinkukkia
Korianterinkukka-peruna-retiisisalaatti
Krassinkukka-herkkutatticarpaccio
Saksankirveli - lohisämpylä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.