torstai 24. heinäkuuta 2014

Koristeellisia lääkekasveja NukulaNukula

Leonurus cardiaca

Nukula on monivuotinen, jäykkä, karvainen huulikukkaiskasvi. Se kasvaa Suomen etelä- ja keskiosissa vanhan asutuksen piirissä mahtitalojen pihoissa sekä joissakin keskiaikaisissa kirkkotarhoissa harvinaisena jäänteenä rohto- ja hyötykäytöstä. Vaaleanpunaiset tai valkoiset kukat ovat varren yläosassa lehtihankaisina valekiehkuroina.

Kasvin tieteellinen sukunimi Leonurus tulee latinan sanasta leo, leijona, ja kreikan sanasta oura, häntä. Lajinimi cardiaca tulee kreikan kielen sydäntä tarkoittavasta sanasta, ja viittaa kasvin käyttöön sydänrohtona. Keskiajalla yrttiä käytettiin hermostuneisuuteen ja tunnekuohuihin. Englanninkielinen nimi motherwort tulee kreikkalaisten vastasynnyttäneiden äitien ahdistuneisuutta lievittävästä käytöstä.

Rohdoksi nukulasta käytetään kuivattuja kukkalatvoja. Sitä on käytetty hermostollisiin ja toiminnallisiin sydänvaivoihin, korkeaan verenpaineeseen, kouristuksiin, kuukautiskipuihin, menopaussiin sekä kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon. Nukula on lievästi rauhoittava ja henkistä hyvänolontunnetta tuova. Herkkäihoisille se saattaa aiheuttaa ihotulehduksen. Suurina määrinä kasvi on haitallinen. Nukula ei sovi raskauden, imetyksen tai runsaiden kuukautisten yhteydessä käytettäväksi.

Nukula on jännä vanna perenna pihaan. Kimalaiset rakastavat sitä. Toki sitä voi kummastella kukkapenkissä tai sitten keksiä sen viehätyksen. Ei kukan tarvitse olla liljankokoinen malja, joskus vähemmän on enemmän. Enemmän historian havinaa kuin jalostajan kehitystyötä. Katso lehtiä ja niiden muotoa. Kulje Kalvolan sakastissa tai Hattulan rauniokirkon pihamaalla ja hämmästy. Tämä ylempi kuva on pihastani.
 

 Tämä alempi kuva on Nukula Hattulan vanhalta kirkolta, jossa se saa selviytyä rikkojen seassa.

2 kommenttia:

  1. Nukulasta en ole ennen tietänytkään. Mielenkiintoisen näköinen kasvi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nukula on suloinen, pörriäisten kerääjä.

      Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.