Pohjanruusujuuri
Rhodiola rosea
Pohjanruusujuuri
on maksaruohokasvien heimoon kuuluva pohjoinen, monivuotinen ruoho. Paksun
juurakon lähes mukulamaiset ja ruusun tuoksuiset suomut ovat punaruskeita.
Varren möyheät lehdet ovat litteät. Vaaleankeltaiset kukat ovat latvassa
puolipallomaisena viuhkona. Miellämme tämän kasvin koristekasviksi, mutta se on
meidän luonnonvarainen, rauhoitettu tunturikasvi. Itse olen ihaillut sitä
Kilpisjärvellä. Ehkä useammin viljelemme punakukkaista idänruusujuurta Rhodiola kirilowii
var. rubra.
Kasvin
tieteellinen sukunimi tulee kreikan sanasta rhodon,
joka viittaa juuren ruusuntuoksuun. Kasvin englanninkielinen nimi golden root kertoo kasvin rohtokäytöstä.
Ruusujuurta käytettiin 1700-luvulla keripukin torjuntaan norjalaisten,
saamelaisten ja venäläisten keskuudessa. Eskimot ja saamelaiset ovat käyttäneet
ruusujuuren versoja vihanneksina ja mausteena sekä kukkia ja juuria
väriaineena. Pohjolaan pohjanruusujuuren käyttö tuli ristiretkeläisten tai
luostarilaitoksen mukana, ja sitä on viljelty vuosisatoja. Perimätiedon mukaan
viikingit vahvistivat ruusujuurella taisteluvoimaa ja kestävyyttä.
Ruusujuuren
lehdistä ja nuorista versoista tehdään teetä. Rohtona käytetään juuri, joka on
vaikutukseltaan adaptogeeni. Se hidastaa kasvainten kasvua ja alentaa veren
glukoosi-, kolesteroli- ja triglyseriditasoa, parantaa muistia, keskittymiskykyä,
unen laatua ja mielialaa ja lievittää kipua ja päänsärkyä. Ulkoisesti lehtiä
käytetään kääreinä ihovaivoihin. Ruusujuurta on saatavana kuivattuna juurena,
juurijauheena, uutteena, alkoholiuutteena sekä pillereinä. Adaptogeenisena
kasvina ruusujuuri ei sovi yhtäjaksoiseen käyttöön.
Minulla kasvaa juuri tuota keltakukkaista ruusujuurta, jonka olen saanut äidiltäni. Sillä on todella hyvät ominaisuudet terveydenhoitoon...pitää joskus hankkia ruusujuurijauhetta. Voikohan sitä laittaa leipätaikinaan?
VastaaPoista