maanantai 14. heinäkuuta 2014

Pietaryrtit

Pietaryrtti aloittelee vasta kukintaansa.


Pietaryrtti Tanacetum vulgare


Pietaryrtti on monivuotinen, noin metrin korkuiseksi kasvava jäykkävartinen ruoho.  Voimakastuoksuiset lehdet ovat syvään pariliuskaiset ja sahalaitaiset.  Pietaryrtti kukkii nappimaisin tummankeltaisin kukin keskikesästä syksyyn.  Hedelmä on pähkylä.  Pietaryrtti kasvaa luonnonvaraisena merenrannoilla, joista se on kulkeutunut ihmisen luomille kasvupaikoille tienvarsille, kallioille ja asumusten ympäristöihin.  Laji on yleinen koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Kansanparissa kasvi on tunnettu nimillä nappikukka, nuppikukka, pyörtänöruoho, matoryyti, knappikukka ja pihlajaruusu. Egpytissä pietaryrttiä käytettiin faaraoiden ruumiiden balsamoinnissa.  Pietaryrtti on vanha lääkekasvi meilläkin, ja siksi sitä löytyy yhä vanhojen kirkkotarhojen ympäristöistä.
Pietaryrtti aloittelee vasta kukintaa.


 
Jättipietaryrtti
 
Jätipietaryrtti Tanacetum macrophyllum on isokokoinen, näyttävä kasvi. Näitä ei ole usein tarjolla. Omani ostin Turun yliopiston kasvitieteellisen pienestä pihapuodista. Kasvi on kuitenkin sarjaa "ei kannata myyydä" näissä tuontifirmoissa, eli asiakas tulee onnelliseksi sen hankittuaan.
 
.
Jättipietaryrtti kukkii parhaillaan.  Kukinto muistuttaa siankärsämön kukintoa.
 
  
 

 

2 kommenttia:

  1. Olen aina pitänyt pietaryrtistä. Tuttavallani on Pietari-niminen poika, joka pienenä kutsui pietaryrttiä nappikukaksi. Sen vuoksi muistan kasvin nimen entistä paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidän, minuun teki vaikutuksen myös sen historia. Muistan, kun ostin tuon jättipietaryrtin, se oli pieni. Mietin, missä se säilyisi hukkaantumatta. Myöhemmin opin, että en voi hukata sitä.

      Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.