tiistai 22. heinäkuuta 2014

Punaväriminttu

 

 


Punaväriminttu
Monarda didyma
Punaväriminttu on monivuotinen, mintuntuoksuinen loppukesällä kukkiva huulikukkaiskasvi, joka on kotoisin Pohjois-Amerikan preerioilta. Tumman karmiininpunaiset kukat sijaitsevat varren latvassa kahdessa kiehkurassa. Punertavasuoniset lehdet ovat ristikkäisesti vastakkain nelisärmäisen varren ympärillä.
Suvun nimi Monarda tulee espanjalaisen yrttilääkärin Nicholas de Monardesin nimestä. Punaväriminttu on intiaanien vuosisatoja vanha lääke- ja mausteyrtti. Punavärimintun lehdistä ja kukista tehtyä teetä alettiin kutsua oswego-teeksi samannimisen kaupungin ja intiaaniheimon mukaan.
Punaväriminttu on erinomainen teekasvi. Lehdet kerätään ennen kukintaa, sillä kukinnan jälkeen ne kitkeröityvät. Rohtona käytetään tuoretta tai kuivattua kasvia. Siitä hyödynnetään lehtiä ja kukkia. Kuivatuissa kukissa säilyy kaunis väri. Teenä se sopii keuhkoputkentulehdusten, kipeän ja käheän kurkun hoitoon sekä helpottamaan pahoinvointia ja kuukautisvaivoja. Tulisen makuisen kukkapohjuksen takia kasvista hyödynnetään ruokien ja juomien koristeina vain makeahkot terälehdet.
 
 
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.