sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Sikuri



 

Sikuri

Cichorium intybus

Sikuri on monivuotinen, sikurikasveihin kuuluva karheakarvainen, maitiaisnesteellinen ruoho. Heleän vaaleansiniset mykerökukat sijaitsevat usein pareittain lehtihangoissa. Sikuri on meillä vanha viljelykasvi, jota tavataan paikoin viljelyjäänteenä sekä teiden ja rautateiden varsilla, lastauspaikoilla ja satamissa.

Suomeen sikuri saapui keskiajalla munkkien mukana korianterin, ukontulikukan, tillin ja mintun tavoin. Kansanlääkinnässä sikuria käytettiin verta puhdistavana, ulostuslääkkeenä, toonikumina sekä keltataudin ja maksavaivojen hoidossa. Sikuria viljeltiin meillä sotien aikana kahvin korvikkeeksi.

Sikuriteetä tehdään kuivatuista lehdistä ja hyvänmakuisesta juuresta. Lehdet kerätään kukinnan aikaan. Juuri kerätään kesän lopulla, pilkotaan pieniksi paloiksi ja kuivataan. Sikuriteetä käytetään ruokahaluttomuuteen, vatsa- ja suolistovaivoihin, nivelreumaan, unettomuuteen sekä alentamaan veren kolesterolitasoa. Ulkoisesti juurta ja lehtiä käytetään iho- ja silmätulehduksiin sekä alentamaan tulehduksia. Vaikuttavia aineita ovat karvas- ja parkkiaineet, fruktoosi, pektiini ja juuren sisältämä inuliini. Sikuri voi aiheuttaa allergiaa, eikä sitä suositella suurina määrinä.
Sikuri on kaunotar kukkapenkissäkin. Tuota sinisen sävyä jaksaa ihailla.

4 kommenttia:

  1. Fantastisen kaunis kuva sikurista!! Tuttu kasvi muuten.

    VastaaPoista
  2. Jonain vuonna Puolassa ollessa kaivoin tien pientareelta ja koitin istuttaa kotipihalle. Ei lähtenyt. Oisko ollut liian muovipussissa tai kaukana kotoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen yrittänyt samaa. Tien pientareet ovat huonoja, kova maa ja sikurin juuri. Neidonkieli on samanlainen, se pitää siirtää ruusukkeena. Olen vain ihastunut sikurin väriin.

      Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.