perjantai 25. heinäkuuta 2014

Maarianohdake

 

 
Maarianohdake Silybum marianum
Maarianohdake on yksi- tai kaksivuotinen jäykkäkasvuinen asterikasvi, joka on kotoisin Välimeren alueelta. Meillä sitä tavataan satunnaiskasvina ratapihoilla ja satamissa. Kiiltävänvihreiden ja valkokirjavien lehtien reunoissa on vahvoja, teräviä, keltaisia piikkejä. Yksittäiset, sinipunaiset mykerökukinnot muodostuvat haarojen latvoihin.
Kreikankielinen silybon tarkoittaa sutia ja latinalainen sana Marianum viittaa Neitsyt Mariaan. Legendan mukaan pakomatkalla Egyptiin Neitsyt Marian Jeesus-lasta imettäessään tiputtamasta äidinmaidosta versosi maarianohdake. Toisen kertomuksen mukaan lehdille putoilleista maitopisaroista syntyi valkeaa kuviointia.
Maarianohdakkeesta käytetään kypsiä siemeniä ja versoja. Siemenistä valmistettu tee on keskieurooppalaisessa kansanlääkinnässä rohto ruoansulatusvaivoihin, sappivaivoihin, maksasairauksien kuten hepatiitin ja alkoholin liikakäytöstä johtuvan rasvamaksan hoitoon, mielialan sekä imettävien äitien yleiskunnon kohentamiseen. Kasvia käytetään myös stressin aiheuttamassa uupumuksessa ja masennuksessa sekä liian alhaisen verenpaineen hoidossa. Maarianohdaketta ei pidetä myrkyllisenä, mutta se saattaa aiheuttaa allergisia oireita asterikasveille allergisille. Siemeniä ei pidä käyttää maksasairauksien hoitoon ilman lääkärin valvontaa.
Maarianohdake on myös erittäin kaunis kukkapenkissä.
 
 
 

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Siemeniä löytää aika hyvin ilman, että pitäisi tilata. Näyttävä kasvi ihan kukkapenkkiin niin lehtien kuin kukan takia. Lehtiä kuvataan marmoripintaisiksi.

      Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.