keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Ukontulikukka

 

 
Verbascum thapsus Ukontulikukka
 

 

 
Tämän yksilön kuvasin joskus Kyminlinnassa

 

Ukontulikukka Verbascum thapsus
Ukontulikukka on upea kaksivuotinen naamakukkaiskasvi, joka kasvattaa ensimmäisenä kesänä lehtiruusukkeen, jonka keskeltä nousee toisena kesänä korkea kukkavarsi. Se on tyypillinen avoimien, kuivien mäenrinteiden, ketojen, kalliorantojen, hakkuuaukeiden, hiekkakuoppien, tienvarsien ja niittyjen kasvi.
Kansanomaisesti kasvi tunnettiin kynttiläheinänä, ukontupakkana, kissankynttilänä, karhuntupakkana, hepohierana, metsänämmänkenkänä, hökä- tai köhäheinänä sekä yskäheinänä. Ukontulikukka on rautakauden asuinpaikkojen, muinaislinnojemme (Porvoo Linnanmäki) ja keskiaikaisten linnojemme (Raasepori, Turun linna) ympäristöjen vanha hyötykasvi, joissa sen tapaa vielä tänäkin päivänä. Kasvia pidetäänkin vanhan asutuksen indikaattorikasvina.
Ukontulikukasta on vanha lääkekasvi. Sen lehtiä ja kukkia on käytetty  yskään, käheyteen ja keuhkovaivoihin. Ulkoisesti sillä on hoidettu palovammoja, sieni-tauteja, hilsettä, mustelmia, peräpukamia ja kylmänkyhmyjä. Siemenet ovat myrkyllisiä ja kasvin tuoreet lehdet saattavat ärsyttää ihoa. Ukontulikukkaa käytettiin pitämään hiiret ja rotat poissa vilja-aitoista.
 

 


 

4 kommenttia:

  1. kasvina tosiaan kiintoisa, koska kertoo vanhasta asutuksesta.

    VastaaPoista
  2. Komea kukka, tuli aikoinaan omaan puutarhaani vahingossa, luultavasti sormustinkukan siementen kanssa samasta pussista. Kasvattivat ensin lehtiruusukkeen ja seuraavana kesänä niistä versoi yllätyksekseni sormustinkukkien lisäksi tulikukkia. Ja sitä kautta se puutarhaan jäikin.

    VastaaPoista
  3. Arvonnan kirja tuli perille, monet kiitokset!

    VastaaPoista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.