sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Vaahterasta ja muustakin Acer pseudosieboldianum  
 
Tässä kohtaa kannattaa huomioida puun ikä eli tämä on noin kymmenisen vuotta. Meillä on kummatkin niin koreanvaahtera (Acer pseudosieboldianum) kuin sirovaahtera (Acer sieboldianum). Koreanvaahtera menestyy meillä paremmin. 

Syysväri oli erinomainen tänä vuonna, mutta aurinkoinen sää ei osu viikonloppuun, ja kohta lehdet varisevat.  Parhaimmillaan tämä väri on todella kirkkaanpunainen.Acer sieboldianum sirovaahtera

Sirovaahtera on kuvattu Ruissalossa. Se on näyttävä, mutta väri on myös valmis.  Tuo ylempikin saa yhtä kauniin ja täydellisen värin.  Nämä kumpainenkin ovat aika harvinaisia, koska taimistot myyvät mieluummin japaninvaahteroita. Pidemmän päälle ne kannattavat paremmin, koska asiakas palaa hakemaan uuden. Jos luit viime viikolla Helsingin uutisia, niin luit varmaankin Meilahden arboretumin  tapauksen. 
Toisin sanoen nämä ovat työläitä ja harvinaisia kasvattaa, joten näiden pitäisi antaa kasvaa ilman väkivaltaa. Kummankin lehtimuoto on todella kaunis.Peruukkipensas Cotinus coggygria

 Peruukkipensaan olemus kaunis, väri hillitty.  Suo  hetki sen väreille!
 


Punatammi Quercus rubra 

Punatammen syysväri on vasta kehittymässä


12 kommenttia:

 1. Korean- ja sirovaahteroiden syysväri on tosiaan hehkuvan kaunis punainen ja lehtimuoto kerrassaan ihana! Kumpaakaan noista minulla ei vielä ole, mutta joskus toivoisin saavani. Sain koekasvatukseen Muurisen Vesalta Vakka-Taimesta japaninvaahteran 'Acer palmatum', ollaan sille hiukan pohjoisessa (III-vyöhykkeen pohjoislaidalla) mutta laitoin puun kasvuun suojaiseen paikkaan ja toivon parasta!

  Punainen syysväri puissa hurmaa minut aina! Meillä punatammen ruska oli tosi kaunis (puu vielä vauva), samoin otatammen. Jännää miten lehtimuoto saattaakin olla niin erilainen, ihastuttava kuitenkin. Tykkään kovin tammistakin ja niitä hiljalleen lisään, suurin osa tammistamme on Tampereen Metso-kirjaston edestä iankaikkisen vanhojen tammien terhoista kasvatettuja, kestäviä ne ainakin ovat, kun ovat eläneet läpi Tampereen havisevan historian pakkasessa ja helteessä, kuivuudessa ja liikenteen saasteissa.

  Tuota peruukkipensasta ihastelin viime kesänä myös Vakka-Taimessa ja sille löytyisi sija myös meidän mäeltä, eli hankintalistalle ensi kesäksi sekin tulossa!

  Mukavaa syksyisen viikon alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lienee ainoa mahdollinen paikka hankkia. Ainoa, mistä itse ostaisin. Sieltä saa järkeviä erikoisuuksia, joilla on menestymisen mahdollisuus. Ja lisäyslähteen alkuperä ymmärrettynä. Suurimmat aarteeni ovat sieltä.

   Minunkin punatammet ovat pieniä, mutta keskustassa on vanhoja. Toinen oli miltei vihreä ja toinen punainen.

   Peruukkipensas on jännä, tämä vihreä on varmempi. Punalehtinen on metrin korkuinen. Zelkova on erikoisin menestyjä meillä.

   Poista
 2. Kaunis syysväri korenvaahteralla.
  Kiva banneri. Onko bloggerissa tuollainen malli??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaahterat jaksavat ihastuttaa minua.

   Kiitos, kirja vieköön Riittaa on kiittäminen.

   Tuo pohja on Bloggerin, noita vaahterataustoja on kolme erilaista.

   Poista
 3. Aivan ihania värejä. Piti katsoa kuvat useamman kerran, niin upea väritys. On meillä ollut upea syksy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surkea sää ei anna oikeutta väreille. Yritän vielä muutamaa uudelleen.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Värejä olisi, mutta tarvitsisin hieman aurinkoa.

   Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.