keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Rungot mielessäIhastellaan ja kauhistellaan puiden runkoja, kun kukkia ei vielä ole. Kasvupaikkaa valittaessa on hyvä huomioida, että puista pystyy nauttimaan myös talvella.  Vähälumisina ja leutoina talvina kuoren koristeellisuus ja pitkään puussa säilyvien marjojen, hedelmysten ja siemenkotien merkitys vain korostuu. Myös vaatimattomat kukinnot pääsevät oikeuksiin ennen lehtien puhkeamista kukkivilla lajeilla. Ainavihannilla havukasveilla ja pihavaloilla luodaan viihtyvyyttä pihaan.

 

Tuohituomi (Prunus maackii) on kotoisin Itä-Aasiasta. Koristeellinen kuparinhohtoinen kuori irtoaa liuskoina samaan tapaan kuin koivuissa.
 

Piikkiaralia (Aralia elata) on Aasian itäosista kotoisin oleva juurivesova, 2–6 m korkea pieni puu tai pensas.


 

Seitsensormiaralia (Kalopanax septemlobus) on kotoisin Itä-Aasiasta. Se on viehättävä, piikkinen pensas tai pieni puu.
 

 
Samettisumakin (Rhus typhina) nuoret versot ja lehtiruoti ovat samettimaiset ja purppuranväriset. Olen ihastunut samettisumakkiin. Se on palmumaisin puu, jota voi kasvattaa meidän oloissa.  Kuvassa on lokakuun lopun samettisumakin pakkasen kipristämät lehdet. Alemmassa kuvassa näkyy violetinsävyiset samettimaiset oksat.

 

 

 

 
Amurinvaahtera (Acer tegmentosum) on siro 3—6 m korkea puu tai laaja pensas. Koristeellinen, harmaanvihreä runko on valkojuovainen.
 
 
 
Amurinkorkkipuu (Phellodendron amurense) kasvaa alkuperäisenä Itä-Aasiassa. Se on kaksikotinen, kookas, 5–12 metriä korkea, leveälatvuksinen puu, jolla on mustat koristeelliset marjatertut syksyisin.


 

 


 

 
 
 
 
 

  
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.