tiistai 13. tammikuuta 2015

Nuutin päivän iltaa
NUUTIN PÄIVÄ

”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi”, sanoi vanha maaseudun kansa. Maaseudulla joulunviettoa venytettiin aina Nuutin päivään saakka, kun taas kaupunkilaiset lopettivat joulun loppiaiseen. Nykyallakassa Nuutin nimipäivä on 13.1., mutta 1700-luvun alkuun  asti Nuutin päivä oli 7.1. Vanha kansa ei tietenkään noin vain vaihtanut nuuttia muuanne vaan nimesi uuden Nuutin päivän yllättävästi uudeksi nuutiksi. Keskiajalla joulurauhakin päättyi yhden käytännön mukaan 7.1., toisen käytännön mukaan 13.1.


Satu Aalto (toim.) Suuri perinnekirja – Suomalaista juhlaperinnettä ennen ja nyt.

Karisto. 4. painos 2003.

18 kommenttia:

 1. Näinhän se on, ihmettelinkin ettei kukaan ole Nuutista kirjoittanut, Nuuttina kulkivat ennen myös nuuttipukit, Niitä nyt ei toivonut kukaan kun joulukin oli jo ohi ja härkäviikot alkamassa:) Mukavaa tammikuun jatkoa, haikein mielin on joulu jätettävä taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kulkemiset eivät ole kivoja. Täällä pimeydessä jo vaarallisia, kun ei ole tievaloja. Kivaa tammikuuta sinulle, Mustis.

   Poista
 2. Näin ne päivät vaihtaa paikkaa. Muistelin loppiaisena että Nuutin päivä olisi 7. ja tarkistin kalenterista. Siellä 13. ja miehelle ihmettelin, että niinkös se meneekin. Olen tainnut "jäädä" tuonne keskiajalle ;-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin, ihmettelin sitä, mutta pakko uskoa kalenteriin. Puurran paljon keskiajan parissa juuri nyt.

   Poista
 3. Kauniita kuvia sinulla. Talvi on nyt parhaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisena lumi on ok, inhoan jääkelejä ja loskaa.

   Poista
 4. Pehmeä pakkaslumi oksilla. Kaunis kuva!!
  Nyt on ainakin meillä oksat jälleen paljaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin takapihan kanadanhemlokki, vaahterat ja marjapuut ovat paljaita. Lunta sen sijan on riittämiin.

   Poista
 5. Kaunis luminen kuva, täälläkin nyt sen verran lunta että on päässyt lumitöihin saa nähdä pysyykö tänään oli jo taas lämpöasteita. Mukavaa loppuviikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä pysyykö. Jokin raja määrässä saisi olla. Kaunista katsella. Vaikka aura hoitaa pihan kulkuväylän, niin omassa pihassa on töitä senkin jälkeen ihan tarpeeksi.

   Poista
 6. Meillekin satoi valtavasi lunta kahtena käivänä lumitöitä kyllä on saanut tehdä. Kyllähän se jo saisi riittää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riittäisi. Kun vielä sulaisi pian pois. Lumikuvia on tarpeeksi

   Poista
 7. No meillä se joulu kesti nuuttiin saakka, koska joulukuusi vietiin silloin pois. Tosin muu joulu oli jo aiemmin karsittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me annettiin periksi sunnuntaina, kun oli aikaa. Arki on aina niin kiireistä ja illat pimeitä. Jouluvalot palavat vielä pitkään. Ei niitä edes miellä jouluun. Meillä ei ole tievaloja ja olemme metsän keskellä.

   Poista
 8. Onpas sinulla mukava blogi. Olen itse uusi näissä blogiasioissa, siksi kiva katsella mukavia blogeja. Liityin seuraajaksesi. Olen juuri äskettäin julkistanut oman puutarhablogini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Kiitos liittymisestä, minäkin liityin sinun lukijaksi. Paremmin sujuisi puutarhablogin kanssa, kun olisi kuvattavaa. Lumen määrä riittäisi eilisen jälkeen. Ensimmäinen talvi tämä minullakin on blogissa, vaikka kotisivu minulla oli jo 1995, tosin pääosassa katit.

   Poista
 9. Meillä täällä ennen vanhaan vietettiin nuutinpäivää aina loppiaisen jälkeisenä päivänä, silloin kun mun lapset olivat pieniä ja mä itse myös.
  Mutta nykyään nuutipukit kulkevatkin molempina päivinä, eli 7 ja 13pv.
  Mutta täällä kun asun nyt Vammalassa, ei nuutipukkeja käynyt ollenkaan.Eli nuutipukkiperinne ei olekaan ihan joka paikassa.
  Mutta voi että,. nuutipukeista olisikin paljon kerrottavaa, joskus oikein pitäisikin laittaa postaus näistä.
  Itsekin olen kulkenut aina lapsesta asti nuutipukkina ja sitten kun itselle tuli lapsia, käytiin yhdesessäkin monesti, kun olivat vielä niin pieniä, ettei malttanut niitä yksinään päästää.
  Mutta nuutipukki perinne on tainnut vähän jäädä pois, kurjuus.
  Piti oikein alkaa miettiä, että olen tainnut joskus taannoin laittaakin postauksen nuutipukeista, pitääkin mennä tarkistamaan, kun ehdin.
  Nyt olen kamalassa flunssassa ja kuumeessa, tulin vaan pikaisesti kurkkimaan.
  Mutta tulin kiittämään, kun olet lukijakseni alkanut, kiitos!
  Mä alan sitten myös sun lukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuuttipukeista olisi kiva tehdä postaus. Olen lukenut niistä. Meillä päin ei ole tuota perinnettä. Asumme ruotsinkielisessä kylässä ja perinteet vaihtelevat. Jopa pääsiäisnoidat kulkevat eri päivänä. Minä kyllästyin hieman Halloween kulkijoihin. Ilta oli alkamassa ja lähdimme kauppaan ja yritimme pysyä pimeällä tiellä. Meillä ei ole tievaloja. Auton valojen takia näin ojiin ja siellä vilkkui taskulamppuja ja pääkalloja. Mietin silloin touhua tosi fiksuksi ja vaaralliseksi. Pääsiäisnoidat kulkee sentään keskellä kirkasta päivää. Parane pian. Minulla on tuttujakin Vammalassa kissapiireistä.

   Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.