torstai 17. maaliskuuta 2016

Viherkasveista


Viherkasveista

Omalaatuinen makuni ei huonekasveissakaan saa täyttymystä koreista kukista. Minulla on niin vähän viherkasveja, että en voi laittaa kuin yhden lajin postaukseen. Ja en jaksa kuvata kultaköynnöstä, rönsyliljaa, joulukaktusta tai kliiviaa. Ludisiaa kuvasin jouluna tarpeeksi.

En kaipaa itselleni lisää huollettavaa, joten en hanki niitä. Jonkin verran olen tenttinyt näitä niin Hyötykasveissa, Geobotaniikan I ja II kursseissa sekä koristekasveissa. Se oli sisukasta kasvihuoneissa istuskelua ja luentomonisteen tankkaamista.  Kasvihuoneet eivät ole edes kovin miellyttävä oppimisympäristö. 

Tämä Nukkaitulehti Kalanchoe tomentosa ihastutti minua jo silloin. Tiesin osaavani sen tunnistustentissä.  Samassa tilassa oli myös toinen suosikkini kivikukat (Lithops) eli ”elävät kivet”. Onkohan niitä myynnissä? 

Myöhemmin tutustuin sitten yhteen kummajaiseen, kun tarvitsin kuvan. Kysyin ääneen ja sain vastauksen kuiskaamalla ja minua vietiin erilliseen henkilökunnan tilaan. Kysymäni otus ruukutettiin ja sain kuvata tuon kasvin. Parempi lienee jättää lajin nimeäminen tässä yhteydessä eli annan vinkin alkaa P-kirjaimella. Sitä ei voitu pitää esillä pitkäkyntisten takia. Laji on mielessä ja rakkaudessa minun kirjoittamana.

Haluaisin tummanvioletin juorun Tradescantia pallida. Se on yltä ja päältä violetti. Pidän violetista värinä kaikessa. Joo, ette halua tietää työhuoneeni oven sisäpuolen väriä.
Mitä kasvia te ehdottaisitte minulle?  Siis helppoa, kivaa ja saisi olla jotenkin löydettävissä. Ja ei edes kovin iso. Ikkunalaudalle, ei kovin aurinkoinen paikka.   Paahde on toisella puolella. Tosin sekin on toinen puoli kirjastoa. Tuliköynnöstä olen mielinyt. Muutama enemmän saisi olla.


10 kommenttia:

 1. Tuota pallidaa en ole nähnyt, mutta Tradescantia zebrina (?) on aika kiva. Lehtien alapuoli on violetti. Toinen helppo ja hauskakin on kiharalehtinen rönsylilja 'Bonnie'. Helppo & helposti lisättävä. Se on hitaampikasvuinen kuin tavallinen vihreä-valkoinen rönsylilja.

  Mulla on puutarhassa monta eri väriä juorua. Tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon raidallisen saa varmaan Plantagenista.

   Minulla on aika heikot paikat täällä. Vanha kaupunki ja ala-arvoiset puutarhat. Yksi edes hieman yrittää. Kauppilaan on aina lähdettävä, jos haluaa jotain kivaa ja sitten käytän Särkän taimistoa matkahuollon avulla.
   Ja sitten puolisoni ostaa taimet Hakaniemestä eli arkisin on Kaisiksen seutu mahdollinen. Tuota kiharaa en ole koskaan nähnyt.

   Poista
 2. Bonnie ei ehkä kuulu kukkakauppojen vakivalikoimiin, mutta palveleva yrittäjä kyllä tilaa tukusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tutkia kuva. Jostain syystä omistan aika monta huonekasvikirjaa.

   Poista
 3. Nätti tuo itulehti. Minä olen erityistykästynyt kaktus- ja mehikasveihin, joihin kaiketi itulehdetkin kuuluu. Kesällä mulla ei ole aikaa hoidella huonekasveja, joten kaikki muuttaa ulos ja siitähän mehikasvit tykkäävät.Ja mehikasvit eivät talvella juuri hoitoa kaipaa, elelvät tuolla viileässä. Juorutkin viihtyvät hyvin kesäkukkina ulkona ja tuota pallidaa ja zebrinaa käytän maassakin istutuksissa täytteenä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokin siinä viehättää nuo pehmeät lehdet js tumma reunus. Mehikasveista pidän, kaktuksia ja teräviä varon, kun meillä on nuo katit. Siis olen kasvattanut niitä, kulkenut näyttelyissä, että niitä on ollut aina yli 3, jonka jälkeen ei lasketa. Tosin viime aikoina olen havitellut ihan tavallista maatiaista punaista tai konnaa.(sekavärisenä) Meillä kissat vain tuhoavat kasvit. Joten kasvit ovat amppeleissa, mutta haa työhuoneeni on mun.

   Poista
 4. Nätti kyllä on tuo itulehti. En ole oikein mehikasvi- tai kaktusihminen, no lehtikaktuksia on pari ja niistä tykkään kyllä! Kivikkokasveina mehikasvit on paikallaan. Noita kivikukkia olen aika ajoin nähnyt kukkakaupassa, harvakseltaan kyllä. Tuo pallida on ihana, jos siis tarkoitat sitä ihanaa oikein violettia vaaleanpunaisella kukalla jota kasvaa sielläsuntäällä Madeiralla, sen haluaisin myös :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivikkokasveina minäkin pidän. Juu tarkoitan täysin violettia, jolla on nuo kukat. Violetti alta ja päältä, ei kiillä.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Coleus on kiva, suosin sitä ryhmäruukuissa kesällä ja joskus sisälläkin.

   Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.