tiistai 29. huhtikuuta 2014

Valkopeippi Lamium album


Valkopeippi on monivuotinen, poltinkarvaton huulikukkaiskasvi, joka viihtyy typpipitoisilla paikoilla nokkosen tavoin. Nokkosmaiset lehdet ovat suippokärkisiä ja isohampaisia. Valkoinen kukinto on latvaosassa varren ympärillä. Valkopeippi on Etelä-Suomessa muinaistulokas ja pohjoisempana uustulokas. Rönsyllisen juurakkonsa avulla se muodostaa laajoja kasvustoja.

Kansan parissa valkopeippiä on kutsuttu peipiksi, piiskoheinäksi, sianleuaksi, toukoruohoksi ja nukulainen, nokulainen, valkopeipponen, valkopillikkeeksi. Valkopeippi on vanha lääkekasvi. Kasvin tieteellinen sukunimi Lamium tulee nielua ja kurkkua tarkoittavasta kreikan sanasta lamos, joka viitannee kukan muotoon. Lajinimi album tarkoittaa valkoista. Valkovuotoa parantava vaikutus perustui signatuuriopin eli merkkiopin mukaan valkoisiin kukkiin.

Valkopeipillä on hoidettu mm.  ihottumia, vilustumista, vatsavaivoja ja lasten finnejä. Kasvista on saatu myös keltaista väriä. Lönnrot kirjoitti valkopeipistä: “Muinaisaikaan lääkkeenä valkeanjuoksua, yskää ja rauhaisvikoja vastaan. Myös hyvä kaaliksi keväällä”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.