keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Kylmänkukat Anemone


Kangasvuokko (Anemone  vernalis) on monivuotinen ruoho. Juurakko lyhyt, pysty, heikosti mätästävä. Se viihtyy harjumänniköissä, hiekkaisilla kankailla. Kylmänkukat ovat uhanalaisia ja rauhoitettuja  koko maassa. Ennen vanhaan kangasvuokko oli suosittu kukkatervehdys esimerkiksi äitienpäivänä ja sitä kerättiin suuria määriä toreilla myytäväksi. Harvinaistumisen vuoksi sen   myynti ja keruu myyntiä varten kiellettiin 1926 ja 1952 laji rauhoitettiin kokonaan. Kangasvuokko oli ensimmäinen luonnonsuojelulakimme turvin suojeltu kasvimme. 
Hämeenkylmänkukan (Anemone patens) kukka on vielä kookkaampi, koreampi  ja väriltään sinivioletti. Hämeenkylmänkukan ja kangasvuokon risteymä (Pulsatilla patens × vernalis) on rauhoitettu koko maassa.  Lajien risteytyminen yhteisillä alueilla on melko yleistä. Risteymät ovat ominaisuuksiltaan vanhempiensa väliltä ja vaihtelevat melkoisesti ulkomuodoltaan.
Kylmäkukkien kukka on auki vain lyhyen ajan päivästä aamupäivällä, kevätauringon lämmittäessä.
Viljellyt kylmänkukat ovat puutarhan keväisiä aarteita, joiden iso kukka ja karvainen olemus jaksaa ihastuttaa.
 

Puutarhassa viljellyt kangasvuokot ovat suosittuja.  Tämä kuva on aito hämeenkylmänkukka  ja kuvattu Lammilla. Hämeenkylmänkukka Anemone pulsatilla
 Puutarhan koreat vuokot Tarhakylmänkukka Anemone vulgaris subps. grandis


 
 

Anemone ambigua

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.