perjantai 18. huhtikuuta 2014

Vuokkojen iloa


 


 
Valkovuokko Anemone nemorosa
Valkovuokot ovat parhaillaan aukeamassa. Valkovuokko on monivuotinen kevätkasvi. Se kasvaa yleisenä etelä ja keskiosassa maatamme tuoreissa kangasmetsissä, metsien laiteilla, lehdoissa, ja pientareilla. 
Valkovuokkojen kerrotaan syntyneen rakkauden jumalattaren Afroditen kyyneleistä tämän menetettyä rakastettunsa, Adoniksen, villisikajahdissa. Afrodite sekoitti Adoniksen verta jumalien juomaan ja pirskotti sitä metsikköön, johon versoi valkovuokkoa. Kukassa on häivähdys vaaleanpunaista väriä muistona Adoniksen verestä. 
 
 
Sinivuokko Hepatica nobilis
Sinivuokot ovat auenneet jälleen. Sinivuokko on ainavihanta, nahkealehtinen kevätkasvi. Sen keväinen kukinta on aina yhtä odotettua.  Maavarsi on paksu, pysty ja tummanruskea.  Lehdet ovat herttatyviset, kolmiliuskaiset ja alta punaruskeat.  Kukat ovat violetinsiniset, joskus punavioletit, valkoiset tai jopa kerrotut.
Sinivuokko on levinneisyydeltään eteläinen. Se kasvaa tuoreissa ja kuivissa lehdoissa ja lehtomaisissa metsissä.   Sinivuokon kukkanuput valmistuvat loppusyksyllä. Muurahaiset kuljettelevat öljypitoisia siemeniä uusille kasvupaikoille.  Lajin poimiminen ei ole suotavaa, sillä sen kehittyminen siemenestä kukkivaksi vie useita vuosia.  1500-luvulla elänyt lääkäri Paracelsus tunnetaan signatuuriopista, jonka mukaan Jumala on kätkenyt jokaiseen kasviin vihjeen siitä, mihin sitä voidaan käyttää. Sinivuokon maksan muotoisten lehtien uskottiin parantavan maksasairauksia, ja lajin tieteellinen nimi tarkoittaakin maksayrttiä.
Kuvassa Hepatica nobilis 'Rosea'. Kutsun tätä pihassamme pinkkivuokoksi. Löysin sitä läheisestä pähkinälehdosta aikoinaan.
 

Keltavuokko Anemone raunculoides
Keltavuokko on monivuotinen ja vahvajuurakkoinen leinikkikasvi. Varsi on pysty, haaraton.  Varsilehdet ovat kolmisormisia. Keltavuokko kukkii toukokuussa keltaisin kukin.  Kukkia on yksi tai kaksi, harvoin enemmän. Hedelmä on pähkylä.  Keltavuokko kasvaa rantalehdoissa, lehtoniityillä ja puistoissa. Keltavuokko on yleinen Ahvenanmaalla, mutta sitä kasvaa paikoitellen maan eteläosassa. Keltavuokko on tunnettu myös nimillä keltainen kirsikukka, keltainen kylmänkukka.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.