perjantai 25. heinäkuuta 2014

Lehtoakileija Aquilegia vulgarisLehtoakileija on monivuotinen leinikkikasvi, joka on ollut myös koriste- ja lääkekasvi. Se lienee levinnyt luostarien, aateliskartanoiden ja mahtitalojen pihoista. Sitä tavataan viljelykarkulaisena ja viljelyjäänteenä pihoilla, puistoissa, puutarhoissa ja asutuksen liepeillä. Se mainitaan Tillandzin vuonna 1683 julkaisemassa Turun seudun kasvien luettelossa.
Katolisena aikana valkokukkaista akileijaa pidettiin Pyhän Hengen symbolina, koska sen nähtiin muistuttavan valkoista kyyhkystä eli Pyhän Hengen vertauskuvaa. Akileija oli omistettu myös rakkauden ja hedelmällisyyden jumalattarelle Freyalle.
Sen löytää usein kirkkotarhojen hoitamattomilta haudoilta, kannoista ja muurien vieruksilta sinnittelemästä. Cantellin (1936) mukaan sitä on kansan keskuudessa käytetty mm. ihottumiin, naistenvaivoihin ja keltatautiin.
 
Akileija sinnittelee kannon turvin tässä kuvassa Inkoossa. Näitä kuvia minulla on paljon: kannoissa, hoitamattomilla haudoilla, kivimuurin koloissa jne. En vain voinut liittää tähän puutarhan otosta, koska se ei olisi sopinut tekstiini.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.