torstai 24. joulukuuta 2015

Hyvää joulua! Mistelin ja hyasintin seurassaHyasintti Hyacinthus orientalis

Niin olen rakastunut tähän kuvaan ja käytän sitä usein. Joulukukkana käyttämämme hyasinttilaji on kotoisin Taurusvuoristosta Turkista. Hyasintti on sipulikasvi, jonka kukkavanan päässä kukat sijaitsevat tiheässä tertussa. Eurooppaan hyasintti kulkeutui 1560-luvulla ja aikojen kuluessa siitä on jalostettu yli 5000 lajiketta. Hyasintti on vanhin joulukukkamme. Sitä myytiin helsinkiläisessä kukkakaupassa vuodesta 1879.

Joulukukkana sitä pidetään uuden elämän symbolina. Värit liittävät sen myös Neitsyt Mariaan, sillä sininen kuvaa sinstä taivasta, Mariaa taivaan kuningattarena. Valkoinen on puhtauden symboli ja kuvaa neitsyyttä. Punainen kuvaa äidinrakkautta ja harvinaisin kaikista, keltainen on taivaallisen kirkkauden väri.

Jos saat hyasintin, värejä voidaan tulkita myös: punainen viittaa tuskaan, sininen uskollisuuteen ja valkoinen älykkyyteen.
Hyasintti on jouluntuoksu, mutta se on myös keväisen sipulipenkin koriste. En välitä yleensä tuoksuvista kasveista, mutta hyasintti saa tuoksua. Joskus kutsunkin sintä haisuliksi. Ehkä tämä hyasintti sopii tähän päivään, jos kasvi on vielä nupuillaan, että ilo ei ole ohi jo ennen joulua.


Misteli Vicum album

Misteliin lienee hyvä päättää tämä joulukasvien katsaus. Misteli on puoliloisena elävä pensas, joka elää yleensä lehtipuiden oksilla. Se tunkee juurensa isäntäkasvin solukkoon, ottaen näin vettä ja tarvitsemiaan ravintoaineita.  Se kasvaa Keski-Euroopassa yleisenä  ja sitä tavataan vielä Skandinavian eteläisimmissä osissa.

Misteli on vanha lääkekasvi. Monissa maissa misteliin liittyy onnen uskomuksia. Valkomarjainen misteli, punamarjainen orjanlaakeri ja muratti ovat yhdessä liitetty joulunviettoon. Pohjois-Amerikassa amerikanmisteliä käytetään yleisesti ovikranssina.Huttunen, M.A., Alppimaa, J. & Kokkonen, A. 1995: Joulun kasvit. Botanian tietolaari 7:1-48.
Piippo, S. & Salo, U. 2006: Mielen ja rakkauden kasvit. WSOY.
Schulman, Leif 2004: Joulunajan kasveja. Ulmus 5:1-21.


Hyvää joulua!


13 kommenttia:

 1. Hyvää joulua sinullekin Ulla!

  VastaaPoista
 2. Kaunis hyasinttikuva, rakastan itse tuota herkkua juurikin paljasjuurisena. En ole koskaan istuttanut hyasinttia kukkapenkkiin, mutta hiljalleen alan lämpiämään ajatukselle. Hyvää ja rauhallista joulua sinulle <3

  VastaaPoista
 3. SIRPA HUKKASIN SINUN KOMMENTIN.

  Hyvää joulua Sirpa!

  VastaaPoista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.