maanantai 21. joulukuuta 2015

Joulun kukat KieloAjattelin jatkaa postausten parissa joulupäivään. Kerrankin on aikaa ja valoakin. Kerrankin saan kuvata valossa. Katsotaan, mitä saan kuvattua parin viikon aikana.

Aluksi ajattelin hyödyntää uutta talvikirjaa, mutta totesin, että oma pää tietää enemmän. Turvaan myös kahteen joulumonisteeseen eli Joensuun ja Helsingin joulukukkiin. Tein tekstit etukäteen, mutta vastailen kommentteihin ja laitan jossain välissä hyvän joulunkin toivotuksen. Emme poistu paljon kotoa, sillä meillä on kaksi pentuetta pitkästä aikaa. En todellakaan kaipaa jouluna vieraisiin oloihin. Olen viettänyt tarpeeksi jouluja ulkomailla. Kerrankin on aikaa yhdessäoloon.  Kovin valkoinen tämä joulu ei näytä olevan, mutta käy se näinkin.

Pentueemme opettelevat vasta murkinoimaan ja syömään, tosin lautasella seisten. Meillä on kahdenkymmenen vuoden kokemus kasvattamisesta, mutta silti emme oikein jaksa uskoa, että toisessa pentueessa on kolme punaista tyttöä tai siis jotakin punaista. Voivat olla punaisia, cremejä tai tabbysellaisia.

Kielo Convallaria majalis

Kielo kuuluu myös jouluun. Sitä hyödetään jouluksi jopa myyntiin. Aivan helppoa se ei ole. Yhden tuttuni bravuuri on vaaleanpunainen kielo.

Kielo valittiin Suomen kansalliskukaksi vuonna 1967 Yleisradion järjestämässä kansaäänestyksessä. Joulukukkana kieloa alettiin käyttää 1800-luvun lopulla. Jouluksi kukkaan hyödynnettävät kielon ovat peräisin ulkomailta tuoduista juurakoista. Korkea hinta on esteenä sille, että kielo ei ole saavuttanut suosiota joulukukkana. Taitava voi yrittää sitä itsekin, sillä netissä on ohjeita.

Jeesuksen syntymää esittävissä kuvissa kielo kuvaa pelastusta samoin kuin paratiisikuvissa ja että ihmisille tien paratiisiin on avannut Jeesus-lapsi. Kielo onkin yhdistetty Neitsyt Mariaan, sillä tuoksuvat kukat tuovat mieleen lempeyden ja neitseellisen puhtauden.

Tieteellinen sukunimi Convallaria tarkoittaa laaksojen liljaa. Nimi tulee Vanhan testamentin

Laulujen laulun veisusta 2:1: Olen ketojen kukka, laaksojen lilja.12 kommenttia:

 1. Kyllä vain kieli on nätti joulukukka pikkuisine joulukelloineen. Sitä voisi kokeilla itsekin kasvattaa. Mukavia joulunaluspäiviä pentuinesi 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus olisi kiva kokeilla. Siirtää jostain pala jne. Olen siirtänyt tontin laidalta ylemmäs kasvustoa, samoin olen tehnyt kevätlinnunherneen kanssa.

   Poista
 2. Kielo on kaunis kukka, ja sopii näköjään myös joulukukaksi. Hyvää joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kielo olisi kiva joulukukkana, mutta olen jättänyt kokeilemisen laiskuuttani. Ihanaa joulun aikaa teille myös.

   Poista
 3. Kyllä kielo on nätti joulukukka. Mukavaa joulun aikaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän vähän tarjolla. Hyvää joulun aikaa Ritva.

   Poista
 4. Kielo on upea kukka. Hyvää jouluviikkoa!

  VastaaPoista
 5. Hieno on kielo joulukukkanakin. Parina viime jouluna olen sitä hyötänyt kukkaan pihalta kerätyistä juurakoista. Kielon hyötäminen on tosi helppoa kuopaisee vain muutaman pulleasilmuisen juurakon multineen johonkin kippoon ennen maan routaantumista. Joulukuun alussa tuo sisälle johonkin pimeään paikkaan ja kastelee vähän. Kun silmut ovat kasvaneet n. 10 cm:n mittaisiksi tuo kielot valoon ja kohta ne jo kukkivat. Ainut huono puoli on, että ainakin minulla kukinnan jälkeen kielon lehdet näivettyivät viileässäkin ja lopulta kielot kuolivat, eikä niitä voinut enää istuttaa keväällä takaisin pihalle.

  Hyvää jouluviikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin vain näkee asetelmissakin. Tiedän tosiaan miehen, joka hyötää myyntiin vaaleanpunaisia kieloja. Väri on hyvin haalea. Ja minusta kieloa on ollut jopa myynnissä täällä. Itse meinasin kokeilla viime vuonna, hain täysin pimeässä paakun, mutta iskinkin ruusupenkkiin. Olen surkea katkomaan kukkia edes maljakkoon.

   Poista
 6. Kielo on lempikukkani ja ihana joulukukka. Eipa ole tarjolla näkynyt täälläpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kielo on herkkä ja kaunis. Ei ihme, että sitä rakastetaan ja arvostetaan.

   Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.