lauantai 9. huhtikuuta 2016

Kevättä Porvoossa


Kevään merkit viimein Porvoossa. Ylimmässä kuvassa tosin on Kaisiksen asukki. Kuvat puhelimella.






Kävimme rannassa eli omallakin tontilla on kevätsieniä

Punamaljakas



Teen seuraavaksi esittelyn kirjablogiin kirjasta. Tuon linkin tänne. Kirjan on  nimi Jättiputkesta citykaniin. Se on erinomainen kirja ja erittäin tärkeä myös kotipuutarhurille.

Olen listannut omia ajatuksiani kirjan lukemisen jälkeen tähän alle

Asun itse kaupungissa ja haja-asutusalueella. Kotitiemme on kartanon tilustie, joka luikertelee taloihin peltojen välissä. Lupiinia ei ole pientareella. Kasvien perusteella tiestä saa hyvän käsityksen, sillä pientareella kasvaa peurankelloa, keltamataran risteymää, ahomansikkaa, päivänkakkaraa, kissankelloa, nuokkukohokkia, pujoa, orjanruusua, ketoneilikkaa, ruusuruohoa ja sienistä ukonsieni ansaitsee tulla mainituksi.

En ole nähnyt pihassamme siiliä, mutta supikoiran, oravan, hirven ja jopa ilveksen jälkineen olen nähnyt. Rusakon kanssa meillä on eniten erimielisyyksiä. Fasaani asui yhden talven. Olemme hyväksyneet likeisen elon lepakon kanssa. Puutarhamme riesana ovat lehtokotilot. Eli luettelossa on vieraslajeja. Kasveista vieraslajina olemme hävittäneet edellisen asukkaan jäljiltä jättiputkea. Sen sijaan olemme vaalineet pihassamme mm. tulikukkia, iltahelokkia ja ukkomansikkaa.

Ehkä nämä kesäkuvat antavat parhaimman maisemakuvan













Tässä kohden kasvaa ukonsieni.






Näillä tienoin kasvaa ketoneilikkaa





Tässä heinäkuinen peurankello kotitieltämme



 Ruusuruoho






6 kommenttia:

  1. Moneen vieraslajiin on jo ehditty niin tottua, ettei kaikki edes niiden haitoista tiedä - eikä alkuperästä. Olen usein miettinyt, mistä tämän päivän suositusta kasvista kenties tulee huomisen vieraslaji.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Niin minäkin mietin, mutta kun kristallipalloni oikkuilee.

      Jaloja arvauksia olisi useampikin, kuten kanadanpiisku (Solidago canadensis) ja muut piiskulajit, erilaiset putket, amerikanhorsma, rikkapalsami, lännenpalsami, isotuomipihlaja, tatar-lajit, karhunköynnös, pajuasteri, rikkanenätti, terttuseljakin voisi olla tulevaisuudessa. Alaskanlupiiniin en niin usko. Menestyy aika kehnosti. Rehuvuohenherne Galega orientalis olisi varmaan yksi hyväkäs. Raunioyrttien kanssa on oltava varuillaan, tumma oxalis. Vuorirevonpavun (Thermopsis montana)kanssa tulisi olla varuillaan.

      Poista
  2. Noita rusakoita meidänkin pihassa juoksentelee, kauniita kevään kukkasia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän liian kiinnostuneita mun puista. Onhan ne söpöjä.

      Poista
  3. Meidän pihametsikössä asustaa myös rusakko. Siilien haluaisin löytävän meille, mutta ei niitä vaan näy. Lehtokotiloiden kanssa alkaa pian taas taistelu, pitkään oltiin niitä paitsi mutta nyt tulevat tien yli läheiseltä pellolta.
    Meillä ei vielä krookuksetkaan ole kukassa, muutama leskenlehti sentään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siiliä minäkin kaipaan, mutta me asutaan niin maalla. Lehtokotilot joo. Tuon niistäkin kirjan ensi viikolla. Inhosin liljaukkoja niin, että luovuin liljoista.
      Leskenlehden kanssa tein töitä löytääkseni sen. Punamaljakas löytyi omalta tontilta rannasta. Leskenlehden kuvasin pähkinälehdon laidalta Porvoosta. Pystykiurunkannus kukkii varmaan viikolla omassa pihassa.

      Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.