torstai 1. toukokuuta 2014

Kirjopikarinlilja (Fritillaria meleagris)


Kirjopikarinlilja (Fritillaria meleagris) on 15–30 cm korkea, monivuotinen lounaisten kosteiden niittyjen harvinainen liljakasvi, jonka löytää parhaiten luonnosta Ahvenanmaalta.

Leveän kellomainen kukka on tummanpunainen, ruutukuvioinen, joskus valkoinen tai vaaleanpunainen. Yksittäiset, nuokkuvat kukat ovat varren latvassa. Lehdet ovat kierteisesti, ehytlaitaisia ja silposuonisia. Hedelmä on pallomainen kota.

Kirjopikarililja on myös koristekasvi, jota tavataan viljelykarkulaisena. Esimerkiksi Louhisaaren kartanon mailla se värittää nurmikkoja kevään alussa. Kirjopikarililja on rauhoitettu Ahvenanmaalla, jossa sen esiintymät luonnossamme ovat Getan, Finströmin ja Lemlandin kunnissa. Kirjopikarililja on kotoisin Kaakkois-Euroopasta. Se tuotiin Etelä-Ruotsin Uplantiin koristekasviksi jo 1600-luvulla ja sitä perua lienevät myös meikäläiset esiintymät.
Puutarhassa kirjopikarililjat ovat valkoisia tai violetinkirjomia kuten kuvassa. 

Tämä kuva on Louhisaaren kartanosta.Keisarinpikarililja
 

 
 

 
Fritillaria imperialis 'Lutea'
 
 
 

2 kommenttia:

  1. Hei Ulla ! Eksyin tänne sinun blogiisi toisen blogin kautta . jäin katselemaan kukkiasi ja kirjoituksia Selasin kaikki läpi. Ihania ovat kaikki rakastan kovasti kaikkia kasveja. Pistin tämän käyntini tähän merkiksi Ihanaa kevättä sinulle

    VastaaPoista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.