sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Ihastuttava kultasadeKaljukultasade Laburnum alpinum
Kultasade on kaunis ja suosittu koristepuu tai pensas, joka on kotoisin Euroopan Alpeilta. Ihastuin tähän puuhun ensimmäisen kerran 1990-luvun alussa Ahvenanmaalla kasvitieteen kenttäkurssilla. Kasvin kaikki osat ovat myrkyllisiä. Se kasvaa 8--10 metriä korkeaksi, mutta jää meillä usein 3-5 metriseksi.

Kultasade verhoutuu alkukesällä keltaisiin, riippuviin, 20—30 cm pitkiin kukkaterttuihin. Se on mielettömän näyttävä kukkiessaan. Porvoon pihoilla se näyttää viihtyvän.  Hedelmä on palko, jotka koristavat puuta koko talven. Se on lounaisten ja eteläisten puutarhojen harvinainen kaunotar. Se viihtyisi hyvin tammivyöhykkeen pihoissa, mutta oikean ja menestyvän kannan saaminen on vaikeaa.

Tämä yksilö on kuvattu Nauvon kirkolla.

5 kommenttia:

 1. Helsingissä asuessani oli yksi melko iso kultasade erään kerrostalon seinustalla. Kesien alussa sitä aina kauppaan mennessäni ihailin. Tuuli leyhytteli kukintoja mukavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Haagan liikenneympyrän luona on valtava kultasade, jonkun toimitalon pihassa. Kyllä se pysäyttää. Kaisaniemessä kasvihuoneen seinällä koreilee sinisade.

   Poista
 2. Karoliina Lukkarinen11. kesäkuuta 2014 klo 14.28

  Meillä Lahdessa kukkii upeasti juuri nyt noin seitsenmetrinen kultasade.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että tuon kanssa ollaan turhan varovaisia. Ja epäonnistutaan huonojen kantojen takia, joita meille tuodaan. Eteläinen se tietenkin on.

   Poista
  2. Unohdin sanoa, että Tampereella olen nähnyt myös arboretumissa ja tuon seudun taimimyymälöissä esim. Nokialla ja Lempäälässä.

   Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.