tiistai 3. kesäkuuta 2014

Mansikan monet kasvot


Katsotaan mansikan moninaisuutta
 Ahomansikka Fragaria vesca
Ahomansikka on matala, monivuotinen ja rönsyllinen ruoho. Rönsyt voivat olla jopa kaksi metriä pitkiä. Lehdet ovat kolmilehdykkäisiä, alta hopeankarvaisia ja lehdykät sahalaitaisia. Ahomansikka kukkii valkoisin huiskilokukin kesä-elokuussa.  Mehevä, punainen osa on turvonnut kukkapohjus, jonka pinnalla erottuvat mansikan pienet pähkylät.  Ahomansikka on ahojen, pientareiden, metsänreunojen, ketojen ja lehto- ja harjumetsien laji. Parhaiten se marjoo aurinkoisten ja lämpimien hakamaiden rinteillä.
Ahomansikka kasvoi runsaimmillaan kaskitalouden aikaan, jolloin kaskeaminen loi avoimia ja valoisia kaskiahoja. Se lisääntyy pääasiassa pitkien ja hentojen pintarönsyjensä avulla, mutta myös linnut toimivat kasvin tehokkaina levittäjinä. 
Ahomansikkaa käytetään leivonnaisiin, keittoihin, likööreihin ja mehuihin. Kasvilääkinnässä marjoja on käytetty anemiaan, kuumeeseen ja lehtiteetä ruoansulatuskanavan vaivoihin.

 

 

Muita

Ukkomansikka Fragaria moschata


Ukkomansikka on kaksikotinen, niukkarönsyinen ja monivuotinen ruoho ahomansikkaa hivenen rotevampi. Ruusukkeena sijaitsevat lehdet ovat 3-sormiset. Valkoiset, suurehkot kukat kohoavat pitkän kukkavarren ansiosta lehtiä selvästi korkeammalle. Hedelmä on pähkylä, joka kehittyy marjamaiseksi pohjushedelmäksi turpoavan kukkapohjuksen pinnalle. Syötävät marjat ovat pieniä  ja makeita. Usein ukkomansikat kukkivat komeasti, mutta marjoja ei kasveihin juuri koskaan kehity.
Ilmeisesti kasvi tuottaa meillä marjoja muutenkin vain suotuisimpina kesinä.

Ukkomansikka viihtyy hyvin puolivarjoisilla ja aurinkoisilla paikoilla.  Ukkomansikkaa viljeltiin Suomen tiloilla ja kartanoilla jo 1800-luvulla marjakasvina, mutta sen viljelyn syrjäyttivät runsassatoiset ja jalostetut lajikkeet.  Ukkomansikka on erinomainen peittokasvi puutarhan reunavyöhykkeille, pensaiden ja hedelmäpuiden alle ja kuuluu perinnekasveja vaalivan pihaan.
Koristemansikka Fragaria x rosea 'Pink Panda'

Koristemansikka on ahomansikan näköinen, mutta ei yleensä marjo. Marjat ovat syötäviä, mutta mauttomia. Kukat ovat kauniin vaaleanpunaiset.  Koristemansikka leviää maltillisesti rönsyillä. Se on viehättävä koristekasvi, joka kukkii pitkään.1 kommentti:

  1. Koristemansikka on suloinen. Niitä kasvaa Mamani puutarhassa. Toki siellä on oikeitakin mansikoita. =)))

    Meillä on villejä mansikoita jotka kukkivatkin juuri parhaillaan mukavasti. Varsinaista mansikkamaata ei täällä olekaan. (Vielä...) =)

    VastaaPoista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.