lauantai 21. kesäkuuta 2014

Syötävät kukat


Syötävät kukat

Syötävät kukat koristavat ruokia ja juomia ja toimivat kattausten koristeina. Kauniit ja iloisenväriset kukat tuovat hyvän mielen ja ilon. Syötävien kukkien käytöllä on tuhansien vuosien perinteet jo antiikin kulttuureissa.

Korillinen syötäviä kukkia
 
 
Kukat eivät ole vain silmäniloa

Kauniit kukat ovat ilo silmälle, mutta monet niistä ovat myös hyvänmakuisia. Kukkaversot sopivat kesäisiin piiraisiin, jälkiruokiin, keittoihin, salaatteihin, levitteisiin, jogurtteihin, voileipien päälle ja erilaisiin juomiin. Tillin kukinnoilla loihditaan aitoa ryytimaan tuoksua kesäisiin kala-, simpukka- ja kasvisaterioihin ja maustetaan suolakurkkuja. Ja mitä olisivat rapujuhlat ilman kruunutillin kukintoja? Kurkkuyrtin siniset kukat sopivat erilaisten juomien, leivonnaisten, täytekakkujen, jäätelöannosten, salaattien, kylmien keittojen ja jälkiruokien koristeluun. Syötäviä kukkia kasvatetaan ruukuissa terasseilla ja parvekkeilla, ei vain avomaalla. Monet luonnonkukat ovat yhtälailla syötäviä.

Kehäkukkia

 
Kukkaruokaa lautaselle

Pehmeät kukat, kuten apilat ja krassit käytetään sellaisenaan. Kovan kukkapohjuksen omaavilla lajeilla, kuten auringonkukalta, kehäkukalta, ruiskukalta, salkoruusulta, vuorikaunokilta ja värimintulta hyödynnetään vain värikkäät ylälehdet. Luonnonkasveissa on monia käyttökelpoisia lajeja, kuten apiloiden, keto-orvokin ja pelto-orvokin makeahkot kukat sekä kauniit ja miedonmakuiset ruiskaunokin kukat. Myös litulaukan kukkanuput ja kukat ovat oivia salaattien koristeeksi.  Kesäkukista kehäkukan ja koristekrassin iloisenväriset kukat ovat suosittuja kukkaruokien koristeita salaateissa ja voileivissä.

Kukkaleipiä

 

Ruusun kokonainen kukka voidaan sokerihuurruttaa. Sokeroitujen kukkien annetaan kuivua huoneen lämmössä yön yli.  Laventelin siniset kukat ovat kauniita salaateissa sekä leivonnaisissa sokeriliemessä kuorrutettuina. Laventelin kuivatuissa kukissa säilyy niiden ihastuttava sininen sävy. Yrteillä voidaan maustaa myös etikkaa, öljyä ja hunajaa. Koristekrassin raakoja, vihreitä hedelmiä voidaan säilöä kapriksen tavoin. Kurkkuyrtin ja orvokin kukkia voidaan säilöä jääpaloihin.

Kukkien keräämisestä

·         Kasvit kerätään kuivalla ja aurinkoisella säällä aamukasteen haihduttua puhtaaseen, laakeaan koriin lajeja sekoittamatta.

·          Lehdet kerätään ennen kukintaa, kukat ja kukkaversot poimitaan nuppujen auettua aromipitoisuuden ollessa korkeimmillaan, siemenet niiden kypsyttyä ja juuret ja juurakot keväällä tai myöhään syksyllä.

·         Ravinnoksi käytettävät kasvit on tunnettava hyvin.

·         Puhtaita ja terveitä kasveja kerätään luonnonmukaisesti hoidetusta kotipuutarhasta, kesämökiltä ja luonnonkasveja niityiltä ja metsän reunamilta, aina etäällä teistä.

·         Kaupallisesti viljeltyjen kasvien kasvatuksessa on voitu käyttää torjunta-aineita, joten esimerkiksi samettikukkien ja orvokkien ostotaimet eivät sovi ravinnoksi.

·         Kukkien on oltava puhtaita ja ötökättömiä, joten esimerkiksi voikukat ja kehäkukat huuhdellaan puhtaiksi.


Kurkkuyrtti-avokado-kurkkukeitto
 
 
Saksankirveliä ja grillattua paprikaa

Sitruunaväriminttu-katkarapu-crustadit
 
  
Melonia ja keto-orvokinkukkia
 


Korianterinkukka-peruna-retiisisalaatti 
Krassinkukka-herkkutatticarpaccio

 
 
                         Saksankirveli - lohisämpylä 
 

 

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.