maanantai 30. kesäkuuta 2014

Kesäiset yrttiteet-viikko

 
Yrttiteen valmistaminen tuoreista yrteistä on kesän iloja. Yrttiteet ovat luonnollinen ja lempeä tapa vaalia omaa hyvinvointia. Kun joskus ei vain jaksa, vatsaa nipistää tai uupumus painaa, niin silloin on hyvä ottaa omaa aikaa ja nauttia kupillinen voimia antavaa yrttiteetä.
 
Yrttiteessä maistuu kesä
Yrttiteetä valmistetaan yhdestä yrtistä tai yrttien sekoituksesta. Kesällä siitä saa viilentävän juoman ja talvella tee lämmittää, ja aina siinä on terveyttä edistäviä vaikutuksia.  Meillä kasvaa monia luonnonvaraisia kasveja, joita voimme kerätä ja kuivata talven varalle. Lisää lajeja voimme ammentaa puutarhan yrtti- ja kukkapenkeistä.
Maitohorsman, mustaherukan, poimulehden, vadelman ja voikukan lehdet ovat sopivia päivittäisen yleisteen pohjaksi. Sen sijaan rohdoksena nautittavaa yrttiteetä juodaan muutaman viikon kuureina.  Yrteissä on runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja muita tärkeitä aineita, kuten flavonoideja. Allergian, raskauden ja imetyksen aikaisen käytön sekä mahdollisten sairauksien tuomat rajoitukset ovat huomioitava. Yrteistä nauttiminen ei vaadi omaa laajaa kasvitarhaa, sillä niitä voi kasvattaa vaivatta myös parvekkeella ja terassilla. Kotimaisia, puhtaita yrttejä voi hankkia myös valmiiksi kuivattuna luontaistuotekaupoista sekä suoraan yrttitarhoilta.

 
Hiostamalla yrtteihin saadaan lisäaromeja, väriä ja tuoksua, joten lehtien annetaan nahistua ja kuivua huoneenlämmössä joitakin tunteja. Lehdistä puristellaan tiiviitä palloja ja suljetaan ilmatiiviiseen lasipurkkiin parisi päiväksi. Ruskettuneet lehdet kuivataan miedolla lämmöllä ja pakataan tiiviiseen astiaan ja säilytetään pimeässä. Hiostaminen sopii ahomansikan, lillukan, maitohorsman, mesiangervon, mesimarjan, omenapuun ja vadelman lehdille.
 
Kasvien kerääminen vaatii huolellisuutta
·         Kerättävät kasvit on tunnettava hyvin.
·         Käytettävien kasvin osien tulee olla puhtaita, nuoria, terveitä ja vahingoittumattomia. Härmäisiä, vaaleajauhoisia lehtiä ei saa kerätä.
·          Lehdet poimitaan ennen kukkimista ja kukkaversot kukinnan alkuvaiheessa.
·         Kasvit kerätään koriin tai paperipusseihin lajeja sekoittamatta.
·         Tuoreet yrtit kuivataan kimppuina tai kuivurissa. Kuivatuissa kasveissa kukkien värit säilyvät, joten kehäkukan oranssit ja laventelin siniset kukat ovat ilonamme myös talvella.
·         Yrtit tulee kerätä puhtailta alueilta, jotka ovat tarpeeksi etäällä liikenteen ja tehtaiden haitoista. Hyviä keräyspaikkoja ovat kedot, niityt, hakkuuaukot, metsänlaiteet sekä luonnonmukaisesti hoidettu kotipuutarha tai kesämökin ympäristö.
 
Humala


 
 
Kamomillan kukkia 
 
Kamomillan kukkia
 
 
Ruiskaunokki
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.