Tattien,
rouskujen ja haperoiden aika alkaa hiipua ohi lokakuussa, mutta sienikausi
jatkuu silti. Myöhäissyksyn sienistä huomioimme usein vain suppilovahveron.
Sienikoriin löytyisi vaihtelua mm. valmuskoista ja vahakkaista. Talven varalle
kerättävät sienisaalit alkavat usein olla jo kasassa, joten on aikaa nauttia
syksyisestä sienimetsästä sekä oivasta tilaisuudesta kartuttaa omaa
sienitietoutta. Ruokasienten lisäksi on ilo tuntea hyvinkin koristeellisia
lajeja, vaikka nämä eivät olisikaan syötäviä. Sienikauden viimeisimpiä
ruokasieniä ovat hallavahakas, kuusilahokka, oranssirousku ja talvijuurekas.
Hallavahakas ilmaantuu vasta ensimmäisten yöhallojen jälkeen. Talvijuurekasta
löytää vielä pitkin talvea. Koirien kanssa ulkoilevat tietävät, kuinka
otollisia syksyiset kävelyretket voivat ovar, vaikka sieneen ei ole
tarkoitus edes päätyä, niin sieniä kertyy vääjäämättä mukaan säällä kuin säällä.
Suppilovahvero (Cantharellus
tubaeformis) on
suosittu ruokasieni miedon maun, satoisuuden ja helpon tunnettavuuden takia.
Sen esiintymät ovat usein runsaudensarvia. Suppilomaisen lakin reuna on
aaltoileva ja alaspäin kiertynyt. Poimuinen alapinta on vanhemmiten vaalean harmaa. Litteä jalka on nuorena keltainen. Tuoksu on miellyttävän mausteinen.
Suppilovahvero
kasvaa paikkauskollisena suurina ryhminä kangasmetsien paksusammalkuusikoissa.
Lajia tavataan yleisenä Keski-Suomeen asti ja pohjoisessa harvinaisena aina
Kevolle asti. Elokuussa alkava satokausi jatkuu pitkälle marraskuuhun. Nykyisinä
leutoina syksyinä satoa löytää vielä joulukuussakin. Suppilovahvero säilötään
parhaiten pakastamalla tai kuivaamalla. ***
Hallavahakas (Hygrophorus
hypothejus) on oliivinruskea, limapintainen sieni,
jonka kellanvalkoiset heltat ovat paksut ja harvassa. Valkoisen jalan yläosa on kuiva ja alaosa limainen. Malto on keltaista. Maku ja tuoksu ovat mietoja.
Hallavahakas kätkeytyy kangasmetsissä ja jäkäläkankailla metsän sammal- ja
jäkäläkasvustoihin. Myöhäinen hallavahakas on yleinen ja hyvä ruokasieni, josta
saadaan satoa koko maassa syyskuusta marraskuulle. **
Hallavahakasta muistuttava harmaakirjovahakas (Hygrophorus olivaceoalbus) on hieman varhaisempi kasvaen syyskuusta lokakuulle. Jalka on paksun liman peittämä ja ruskeanharmaan kirjoma. Myös tämä on maukas ruokasieni. **
Hallavahakasta muistuttava harmaakirjovahakas (Hygrophorus olivaceoalbus) on hieman varhaisempi kasvaen syyskuusta lokakuulle. Jalka on paksun liman peittämä ja ruskeanharmaan kirjoma. Myös tämä on maukas ruokasieni. **
ROUSKUT ovat
perinteisiä ruokasieniämme, joita maastamme tunnetaan yli 70 lajia. Rouskujen
tuntomerkkinä on maitiaisneste. Väriltään maitiaisneste on pysyvästi valkoista
tai värilliseksi muuttuvaa tai on jo alkujaan oranssia, keltaista tai kirkasta.
Kangasrousku tekee satoa myöhään lokakuulle, mutta oranssirousku on myöhäisin.
Oranssirousku (Lactarius aurantiacus) on kupera—laakeneva,
kiinteämaltoinen, oranssinkeltainen rousku. Sen heltat ja jalka ovat lakkia vaaleampia. Maitiaisneste
on pysyvästi valkoista. Jalka on hohkaisen täyteinen tai ontto. Maku ja tuoksu ovat mietoja.
Oranssirousku kasvaa yleisenä lehdoissa ja tuoreissa havumetsissä Keski-Suomeen
asti. Lajin satokausi on elo--marraskuussa. Kaunis oranssirousku on hyvä ruokasieni,
joka ei tarvitse esikäsittelyä. **
VALMUSKAT (Tricholoma) ovat kookkaita,
paksumaltoisia, valkoitiöisiä juurisieniä.
Valmuskoja (suku Tricholoma)
tunnetaan Suomessa noin 40 lajia.
Kangaskeltavalmuska (Tricholoma
equestre) on
keltainen mykorritsasieni. Keskuskohoumallisen lakin pinnalla on pieniä
punaruskeita suomuja. Kolotyviset heltat ovat rikinkeltaiset. Vankka jalka on
keltainen. Lakin malto on pintakelmun alla keltaista. Maku ja tuoksu ovat jauhomaisia. Kangaskeltavalmuska
kasvaa yleisenä männyn seurassa kangasmetsissä ja mäntykankailla syys--lokakuussa. Se kätkeytyy maastoon,
josta sitä hädin tuskin edes huomaa. Tahmean pintakelmun keräämät roskat
on hyvä poistaa ennen koriin laittamista. Keltavalmuska on arvostettu
ruokasieni, vaikka Suomessa sitä ei niin suosita.
***
Viiruvalmuska (Tricholoma
portentosum) on
harmaanvioletti, tummaviiruinen sieni. Sen lakki on kellomainen-- laakeneva ja
joskus keskuskohoumallinen. Kolotyviset
heltat ovat harmaanvalkoisia, vanhemmiten kellanvivahteisia. Valkoinen malto on kiinteää. Maku ja tuoksu ovat jauhomaisia.
Viiruvalmuska kasvaa yleisenä
syys—lokakuussa kangasmetsissä männyn ja kuusen sekä lehti- ja
sekametsissä haavan seurassa Inarin
Lappia myöten. Se on hyvä ruokasieni, mutta sitä ei saa sekoittaa sappi-
tai suopavalmuskaan. ***
Sappivalmuska
(Tricholoma virgatum) on
hopeanharmaa ja terävänipukallinen sieni. Vaaleanharmaissa heltoissa on mustia
laikkuja. Jalka on valkoinen tai harmaa. Maku on polttava. Sappivalmuska kasvaa
yleisenä tuoreissa kangasmetsissä.
Suopavalmuska (Tricholoma
saponaceum)
on kellanharmahtava--harmaa sieni, jonka lakki on kellomainen--laakeneva,
keskuskohoumallinen ja mutkareunainen. Heltat ovat harvassa ja kolotyvisiä. Harmaanvalkea jalka on tyveltä
punertava. Vaalea malto punertuu
vahingoittuneista kohdista ja vanhemmiten. Maku on mieto. Nimensä
sieni on saanut suopamaisesta tuoksustaan. Suopavalmuska kasvaa yleisenä
kangasmetsissä, lehdoissa ja tunturipaljakalla elokuusta lokakuuhun. Laji on lievästi myrkyllinen. X
Härmämalikka
ja sinivalmuska ovat monen mielestä hyvinkin maukkaita ja satoisia ruokasieniä,
mutta toiset, hyvinkin kokeneet sienestäjät, jättävät ne keräämättä. Sinivalmuska
(Lepista nuda) on kauniin sinivioletti—violetinruskea ja
miedonmakuinen ruokasieni. Lakki on kupera-- laakeneva. Melko tiheässä olevat
heltat ovat kolotyvisiä, lakin värisiä tai hieman vaaleampia. Violetin jalan yläosa on
valkohärmäinen. Haju on
palaneen kumin tuoksuinen. Sinivalmuska kasvaa yleisenä lehdoissa, puistoissa,
puutarhoissa, joutomailla ja lahoavalla kasvijätteellä syys--lokakuussa Inarin Lappia myöten. Se muodostaa usein
noidankehiä. Esikäsittelyä
keittämällä suositellaan. (Sinivalmuskaa
ei pidä sekoittaa epämiellyttäville tuoksuviin haisu- ja löyhkäseitikkeihin (Cortinarius traganus, Cortinarius
camphoratus). ** (o)
Härmämalikka (Clitocybe nebularis) on harmaanruskea, valkohärmäinen
myöhäissyksyn lahottajasieni. Sen lakki
on kupera--laakeneva, vanhemmiten kuoppakeskustainen. Johteiset heltat ovat vaaleita ja tiheässä. Maku on mieto. Tuoksu on naurismainen. Härmämalikka
kasvaa yleisenä puutarhoissa, puistoissa ja pihamailla sekä metsänreunoissa
lahoavalla kasvijätteellä Inarin Lappia myöten. Se muodostaa noidankehiä. Satokausi on syys--marraskuussa. Härmämalikka on
hyvä ruokasieni, joka on syytä esikäsitellä keittämällä, jolloin myös
voimakas maku miedontuu. Se on keitettynäkin aiheuttanut vatsaoireita
herkimmille. **(O)
Talvijuurekas (Flammulina
velutipes) on hunajankeltainen tuppaina kasvava sieni, jolla on valkoinen itiöpöly. Sen
heltat ovat kolotyvisiä,
valkoisia tai kellertäviä. Jalan
tyvi on tumma ja samettinukkainen. Maku
ja tuoksu ovat mietoja. Talvijuurekas on yleinen lehti- ja
sekametsien, puistojen sekä pihojen lahoavalla lehtipuuaineksella Inarin Lappia
myöten. Satokausi kestää lokakuusta
maaliskuulle. Tästä herkullisesta ruokasienestä käytetään vain lakit.
Talvijuurekas on Japanissa erittäin suosittu viljelysieni Enokitake-nimisenä. ***
LAHOKAT kuuluvat
tummaitiöisiin helttasieniin. Itiöpöly värjää näiden heltat tummiksi. Tämä
onkin erittäin tärkeä tuntomerkki tummaitiöisiin kuuluvan herkkusienien
kohdalla, jonka heltat tumma itiöpöly värjää mustiksi, kun valkoitiöisiin
kuuluvan valkokärpässienen heltat pysyvät valkoisina.
Kuusilahokka (Hypholoma
capnoides) on kellan- tai
harmaanruskea tuppaina kasvava sieni. Sen lakki on kupera--laakeneva,
kosteusmuuntuva ja reuna nuorena suojusjätteellinen. Savunharmaat heltat
tummuvat harmaanvioleteiksi. Taipunut
jalka on silkinkiiltoinen, vaaleankeltainen ja tyvestä ruosteenruskea. Maku ja tuoksu ovat mietoja.
Kuusilahokka kasvaa havupuiden lahokannoissa ja maapuilla koko maassa yleisenä toukokuusta--marraskuuhun. Laji on hyvä
ruokasieni, josta hyödynnetään vain lakit, joista saa maistuvan keiton. ***
MYRKKYNÄÄPIKKÄ, KYSTIKKÄ JA KULTASIENI ovat
ruskeaitiöisiä sieniä. Myös seitikkien lajirikas suku kuuluu ruskean itiöpölyn
omaaviin sieniin.
Myrkkynääpikkä (Galerina
marginata) on kanelinruskea sieni, jonka lakki on
kuivana keskustasta lähtien vaaleneva. Tasatyviset heltat ruskettuvat
itiöpölystä. Ruskehtava jalka on renkaan yläpuolelta jauheinen ja alta
valkohahtuvainen sekä tyvestä kosketeltaessa tummeneva. Maku ja tuoksu ovat jauhomaisia.
Myrkkynääpikkä
kasvaa hyvin yleisenä syys--marraskuussa havu- ja lehtimetsissä, puistoissa ja
puutarhoissa lahoavalla havupuulla. Laji on tappavan myrkyllinen. Se on
tunnettava hyvin voidakseen kerätä syötäviä kantosieniä. Kantosienet eivät ole
koskaan sieniharrastusta aloittelevan sieniä. †††
Kultasieni (Phaeolepiota
aurea) on kullankeltainen,
paksumaltoinen, renkaallinen sieni. Sen lakki on puolipallomainen--laakeneva,
pinnalta jauheinen sekä ryppyinen. Vaaleat heltat tummuvat itiöpölystä kanelinruskeiksi.
Maku on mieto. Tuoksu on miellyttävä.
Kultasientä kasvaa yleisenä Perä-Pohjanmaalle
asti puistoissa, puutarhoissa sekä joutomailla ihmistoiminnan
vaikutuksen piirissä usein ryhminä syys--marraskuussa. Sieni on nuorena
syötävä, mutta vanhoissa sienissä on sinihappoa. * ( x)
Kystikkä (Macrocystidia
cucumis) on
pienikokoinen kastanjanruskea sieni. Samettipintaisen lakin reuna on vaaleampi
ja kosteana läpisäteinen. Nuorena vaaleat, irtotyviset heltat värjäytyvät
itiöpölystä punertavanokriksi. Kastanjanruskean
ja samettipintaisen jalan yläosa on vaaleampi. Maku ja tuoksu ovat kurkkumaisia. Kystikkä kasvaa melko
harvinaisena lehtimetsissä, puistojen ja pihapiirien nurmikoilla sekä
koristeistutusten lastukoissa elo--lokakuussa. Kystikän pohjoisimmat
kasvupaikat ovat Pohjois-Karjalassa.
Laji ei ole ruokasieni.
Kääväkkäisiin kuuluva koppelokääpä
on koristeellinen myöhäissyksyn sieni. Laji on
herkullinen ruokasieni, mutta meidän oloissa se on jätettävä metsän aarteeksi
harvinaisuutensa vuoksi. Koppelokääpä (Grifola frondosa) kasvattaa suuren (läpimitaltaan 20--50 cm) pallomaisen
itiöemän, joka koostuu lukuisista pienistä, okranruskeista, harmaaviirullisista
ja viuhkamaisista lakeista. Laji on yksivuotinen ja jalallinen.
Pillikerros on johteinen ja kermanvalkoinen. Tuoksu on heikko. Maku on
pähkinämäinen, jälkimaultaan hieman karvas.
Koppelokääpä
kasvaa etelärannikon tammilehdoissa ja kartanopuistoissa suurten, luonnonvaraisten
tammien tyvillä tai niiden läheisyydessä. Yleisimmillään se on Turun
Ruissalossa, muualta löydetyt ovat usein vain yksittäisiä itiöemiä. Laji on
harvinaistunut tammilehtojen vähenemisen myötä. Monissa maissa se on suosittu
ruokasieni ja viljelysieni, mutta meillä liian harvinainen hyödynnettäväksi
ruokasienenä, koska laji on luokiteltu uhanalaiseksi vaarantuneeksi. Sientä
pidetään adaptogeeninä eli vahvistavana. Sieni voi aiheuttavaa allergiaoireita
osalle käyttäjistä. ***
Suppilohytykkä (Guepinia
helvelloides) on koristeellinen, ruusunpunainen tai aprikoosinvärinen,
nuorena lapamainen ja myöhemmin suppilomainen hyytelösieni. Lyhyt jalka ei aina
erotu. Hyytelömäinen malto on
tuoksutonta ja mautonta. Suppilohytykkä on rehevien lehti- ja havumetsien laji,
joka kasvaa Etelä-Suomen kalkkialueilla esimerkiksi Paraisilta, mutta lisäksi
lajista tunnetaan erillinen esiintymä Keminmaan Kallinkankaalta. Monet sen
löydöistä ovat kalkki- ja tiilitehtaiden ympäristöistä. Se kasvaa syyskuusta
ainakin lokakuun loppuun saakka. Laji
mainitaan syötäväksi, mutta uhanalaiseksi vaarantuneeksi
luokiteltuna sitä ei tule käyttää meillä ruokasienenä. *
KÄYTETYT SYÖTÄVYYSMERKINNÄT
Tässä on
käytetty perinteistä kolmen tähden luokitusta parhaimmille ruokasienille. Aina
on muistettava, että luokitukset kahdelle tai kolmelle tähdelle on
subjektiivisia. Omat makuluokitukset ovat sallittuja, ja sienikoriin kannattaa
kerätä sen mukaan sieniä. Perinteisesti kolmen tähden sieneksi on luokiteltu
helposti tunnistettava, satoisa ja erinomainen ruokasieni. Keltavahvero,
mustatorvisieni, herkkutatit, isohapero, haaparousku, karvarousku ja
suppilovahvero riittävät täyttämään vuoden varaston monipuolisesti ja
turvallisesti.
*** herkullinen
** hyvä
* syötävä
O
kelvoton
*O esikäsiteltävä
*(O) esikäsittelyä suositellaan
x haitallinen
††† tappavan myrkyllinen
© Ulla. & P. S
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.