maanantai 9. marraskuuta 2015

Kollaasit jatkuvat Lyhtykoiso Physalis alkekengi



Jatkan kollaasien parissa, koska en jaksa vielä joulua. En saa kuvattua päiväsaikaan, ja valoa ei riitä illalla, kun koirallakin on tarpeensa.  Katselen seuraavissa blogiteksteissä kesää, mennyttä tai edellisiä kesiä. En ole käsitellyt näitäkään kuvia.

Lyhtykoiso tunnetaan meillä lyhtykukkana ja juutalaiskirsikkana. Lyhtykoisoa viljellään meillä monivuotisena koristekasvina.  Se sopii kuivattavaksi ja säilyttää värinsä. Kesän lopulla se kukkapenkin todellinen kaunotar. Lyhtykoisoa käytettiin ennen vanhan kansanlääkinnässä etenkin munuais- ja rakkovaivoihin. Signatuuriopin mukaan rohdoskasvit muistuttaisivat sitä ruumiinosaa, jonka hoitamiseen ne on tarkoitettu. Raa’at marjat sisältävät myrkyllistä solaniinia.

 Lyhtykoiso kukkii kellanvalkoisin, vaatimattomin kukin heinä–elokuussa. Sitä viljellään erityisesti hedelmää suojaavien koristeellisten oranssinpunaisten verhiöiden eli ”lyhtyjen” vuoksi. Pallomainen hedelmä on kiiltäväpintainen marja ja sisältä kuin minitomaatti siemenineen. Olen avannut marjan näkyviin.  

Lyhtykoiso viihtyy aurinkoisessa paikassa, runsasravinteisessa, tuoreessa vettä läpäisevässä maassa. Kasvi on myrkyllinen. Lyhtyjen väri säilyy vuosia kuivatuissa lyhdyissä. Meillä lajia on viljelty pitkään koristekasvina, sillä professori Elias Tillandz mainitsee sen jo vuonna 1673 Turun seudun kasveissa.






10 kommenttia:

  1. En ole tiennytkään, että siihen tulee hedelmä. Kaunis kasvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ihan kiiltävä ja kaunis ja kun halkaisee, niin näyttää tomaatille.

      Poista
  2. Tykkään niin näistä lyhtykoisoista. Hienot kuvat!!

    VastaaPoista
  3. Tuo on kaunis kasvi, jota en ole kuitenkaan uskaltanut hankkia, sillä olen kuullut kauhutarinoita sen leviämisinnosta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanki pois vain, huhut ovat liioiteltuja. Jossain rivitalon pienessä pihassa se voi innostua. Kyllä kellot ja monet muut ovat hankalampia. Minulla se ollut samassa paikassa yli kymmenen vuotta ja lisää saisi levitä.

      Poista
  4. Upeat lyhtykoisot tykkään niistä:)

    VastaaPoista
  5. Ihanan kauniin värinen. En muista että olisin nähnyt "elävänä" tätä kasvia eli näitä värikkäitä lyhtyjä. Tai heillä tutuilla, joilla on puutarha, heillä ei ole tätä. Enkä sitten vieraissa käy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanasti sanottu. Minä voisin sanoa antikvaareista saman.

      Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.