perjantai 12. syyskuuta 2014

Ukonsieni


Kuvasin viime sunnuntaina hämärtyvässä illassa ukonsientä. Oletko koskaan miettinyt ukonsienen nimeä? Sen mahtipontista nimeä?

Ukonsieni                                                                        ÝÝÝ

stolt fjällskivling, Macrolepiota procera

Ukonsieni on perinnemaisemiemme näyttävä sieni. Mahtipontisen sienen lakki voi saavuttaa jopa 40 cm leveyden ja jalka puolen metrin korkeuden. Lakki on nuorena munamainen, lopulta laakea. Lakin pinta on vaalean ruskeanharmaa—hiekanruskea ja ruskeiden, suurten suomujen peittämä. Heltat ovat valkoisia, tiheässä ja irtotyvisiä. Käärmeennahkamainen jalka on tummien suomuvöiden kirjoma. Jalan tyvi on sipulimaisesti turvonnut. Kaksinkertainen rengas on irtonainen. Malto on valkoista. Maku ja tuoksu ovat mietoja ja mantelimaisia.

Ukonsieni kasvaa usein metsäaukeilla, metsän laiteilla, laitumilla, niityillä, pientareilla, hautausmailla, puutarhoissa ja pihapiireissä. Laji on harvinaisehko ja taantunut metsälaidunnukseen vähentymisen myötä, koska se suosii erityisesti karjanlannan lannoittamia paikkoja. Pohjoisin tunnettu kasvupaikka on Keminmaalta. Ukonsieni on erinomainen ruokasieni. Lakit voi paistaa sellaisenaan pihviksi ja se on erinomainen keittosieni. Säilötään parhaiten kuivaamalla tai pakastamalla. Kuituinen jalka kuivataan ja käytetään sienijauheena mausteen tavoin. Ukonsienen renkaita pidetään öljyssä paistettuna ranskalaisen keittiön herkkuna.
Oletko miettinyt sienen nimeä? Kansanperinteessä ukonsieni on nimetty Ukko-Ylijumalan mukaan, kun monissa muissa kielissä se on saanut nimensä päivänvarjoa muistuttavasta lakistaan. Meillä on monia lajeja, jotka ovat nimetty Ukon kunniaksi, kuten ukonhattu, ukonkorento, ukonputki, ukonnauris, ukonkello, ukontulikukka, ukontatar, ukonkaura.
Ukonsieni muistuttaa ruskokärpässientä (Amanita regalis) tai pantterikärpässientä (A. pantherina) ruskeana ja renkaallisena, mutta niiden jalka ei ole ruskeiden vöiden kirjoma, rengas on kiinteä, jalan tyvellä on suomukiehkurainen tyvipaksunnos ja lakin pinnalla on vaaleita suojuslaikkuja.               


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.