torstai 14. elokuuta 2014

Gingko eli neidonhiuspuu, Piippuköynnös Aristolochia



 Piippuköynnös Aristolochia

 
Ginkgo biloba Neidonhiuspuu




Gingko biloba  eli neidonhiuspuu, Maidenhair Tree

Neidonhiuspuuta kutsutaan eläväksi fossiiliksi, koska se on maailman vanhimpia puulajeja. Se on kausivihanta, pitkäikäinen ja kaksikotinen puu. Se on kotoisin Itä-Aasiasta Kiinasta, Koreasta ja Japanista. Viuhkamaiset lehdet ovat keskisuonettomasti halkihaaraiset, ja niiden suonet päättyvät lehden laitaan.

Neidonhiuspuu on temppelien pyhä puu. Monin paikoin se on suosittu
puistojen ja kadunvarsien istutuspuu. Kasvupaikan tulee olla suojainen, omani kasvaa japaninsiipipähkinän suojissa.
 

Mahonia aquifolium Mahonia




Metasequoia glyptostroboides Kiinanpunapuu
 
 Että minä osaan närkästyttää itseni. Olen saanut nitistettyä arvokkaan siirtolohkareen mitättömäksi kiveksi taustalle. Jossakin olen sentään onnistunut. Puun väri, tuo vihreä sävy on täydellinen. Se eroaa kaikesta, se on heleän vihreä. Tuo on täydellinen väri. Se on niin erilainen kuin mikään muu. Siinä on jotain samaa kuin kuusen keväisissä norkoissa. Ehkä sitäkin intensiivisempi.
Tuo otus on nauttinut todella tästä kesästä. Katsoin kuvavarantoani ja löysin mielenkiintoisia kuvia, olen kuvannut omaani 2007. Siis vanhimmat kuvat. Nämä kuvat eivät ole tänään otettuja, mutta kuitenkin tältä viikolta.




Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides kuuluu suosypressikasvien heimoon. Se tunnettiin pitkään fossiilina liitukauden kerrostumista noin 100 miljoonan vuoden takaa. Vuonna 1940 se löydettiin elävänä Kiinan Sichuanista ja Hubeista. Se on kesävihanta, kartiomainen ja lyhytoksansa varistava puu. Latvus on harsu, kartiomainen, oksat ovat pystyhköjä.  Sen kuori on punaruskeaa, säikeistä ja liistakkeina kesivää. Neulasmaiset lehdet ovat kampamaisesti vastakkain kahdessa rivissä. Neulaset puhkeavat heleän vihreinä, mutta tummenevat ja syysväri on punaruskea.  Kiinanpunapuu viihtyy lämpimällä ja suojaisella kasvupaikalla, kosteutta pidättävässä maassa. Kasvupaikan kosteudesta on huolehdittava kuivemmassa kasvupaikassa. Talvehtimista voi parantaa suojaamalla talvisuojauksella.

(I)       S--SS   ×××   Ha   1—4 m   kesä.
Ihan arvailemaan minun tarvitsee alkaa menestymisen osalta. Tuossa ylemmän kuvan kohdalla kerroin omasta kuvastani ja sen taustoja. Eli ainakin meillä se viihtyy.
 

 

 
 Thujopsis dolabrata Hibatuija
 
 



Hibatuija Thujopsis dolabrata on endeeminen japanilainen laji. Se on leveä pensas. Oksat ovat kiehkuroissa. Rungon kuori on punaruskeaa. Vastakkaiset ja ruodittomat lehdet ovat paksuja ja suomumaisia, päältä kiiltäviä ja tummanvihreitä, alta harmaanvalkoisia, vihreälaitaisia. Melkein pallomaiset kävyt ovat 8--12 mm pitkiä, mutta meidän oloissa niitä ei kehity. Se on myös suhteellisen arka pakkasille


I--II   º˜   SS--SSS   ×××   1—2 m   kesä
Samoin kuin edellisen kuvan kohdalla, vanhimmat kuvani ovat vuodelta 2007. Tämä on tällä viikolla otettu kuva. Kasvupaikka on rhodojen kanssa katveessa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.