keskiviikko 13. elokuuta 2014

Rhus typhina samettisumakki

 
Rhus typhina samettisumakki
 
 
Samettisumakki (Rhus typhina) kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikassa. Se on palmumaisimpia puita, joita Suomen oloissa voidaan kasvattaa. Se on juurivesova, 3–8 metriä korkea iso pensas tai monihaarainen puu. Samettimaiset nuoret oksat ja lehtiruoti ovat purppuraisen karvan peittämiä. Näyttävät lehdet ovat 11–31 -lehdykkäisiä. Pienet vaaleanvihertävät kukat ovat latvahuiskiloissa, jotka muuttuvat syyskesällä tummanpunaisiksi hedelmätähkiksi ja säilyvät puussa pitkälle talveen. Lämpiminä syksyinä puu on vielä loka- ja marraskuussa vihreä lukuun ottamatta punertavaa latvusta. I–(II).


Koreanvaahtera Acer pseudosieboldianum manchurisk solfjäderslönn
I--III    º   SS   ×××   2—3 m   kesä
Koreanvaahtera kasvaa luontaisena Koillis-Kiinassa, Koreassa ja Venäjän Kauko-Idän alueella. Meillä se jää kauniiksi pensaaksi. Rungon kuori on sileää ja harmaanvihreää. Yhdeksän- tai yksitoistahalkoiset lehdet ovat pyöreähköt. Nuoret lehdet ovat alapuolelta silkkikarvaisia. Lokakuussa kehittyvä syysväri on liekehtivän oranssi, tulipunainen tai karmiininpunainen. Ruskettuvat lehdet jäävät puuhun usein pitkälle talveen.
Sitä kasvaa esimerkiksi Turun ja Helsingin kasvitieteellisissä puutarhoissa ja Mustilan Arboretumissa. Se on omani pihani kaunotar, jonka lehdet lumoavat.


 

10 kommenttia:

 1. Sinulla on mielenkiintoisia kaveja pihassasi. Tosi kaunis tuo koreanvaahtera!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koreanvaahtera on suloinen. Pidän sen lehtimuodosta ja lakoan sen syysvärin edessä.

   Poista
 2. Onpa kauniit kuvat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että kukista ei saa enää kuvia, liian kuivaa. Pitää kuvata puita ja pensaita.

   Poista
 3. Taas tuli opittua uutta. Sumakin olen nähnyt, mutta en ole silloin tiennyt, mikä se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sumakkeja on vielä erilaisia. Minua ne kiehtovat.

   Poista
 4. Hauskan näköinen samettisumakki:)

  VastaaPoista
 5. Onpa kaunis tuo vaahtera, pitää varmaan alkaa nyt metsästää sellaista omallekin pihalle!
  Kaikki upeissa syysväreissä hehkuvat saavat innostumaan....
  Vaarallisia nämä blogit, aina löytyy uusia tarpeita ;D

  Samettisumakki minulla jo onkin, istutin sen vuosi sitten keväällä ja se lähti kasvuun ihan hyvin, mutta talvella ne versot paleltuivat. Keväällä sieltä juuresta lähti kasvuun runsaasti uusia versoja ja se on nyt oikein tuuhea puska. Katsotaan, miten käy ensi talvena.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vaahtera hehkuu täydellisen punaisena syksyllä. Olen yrittänyt kuvata tuota Ruissalossa, mutta siellä on naruja ym. jotka pilaavat kuvan. Olen päätynyt ajatukseen, että omani on kauniimpi. Acer sieboldianum sirovaahtera ja pseudosieboldianum koreanvaahtera ovat yhtä söpöjä. Paitsi, että siro on todella mitäänsanomaton nimi sille.
   Samettisumakeissa se on onnesta kiinni, mitä alkuperää sattuu saamaan. Minulla on vielä liuskalehtinen erikseen, se on selvästi arempi. Lisäksi meillä myydään 'Baltiger' lajiketta, joka hehkuu orassin ja keltaisen väreissä.

   Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.