lauantai 16. elokuuta 2014

Isohirvenjuuri Inula helenium ålandsrot

Isohirvenjuuri kukkii parhaillaan

 
Isohirvenjuuri Inula helenium ålandsrot

 Isohirvenjuuri kasvaa alkuperäisenä Länsi- ja Keski-Aasiassa sekä Keski- ja Etelä-Euroopassa. Meillä sitä tavataan harvinaisena viljelyjäänteenä ja -karkulaisena joutomailla, niityillä ja pellonlaiteilla.

Isohirvenjuuri on 60–200 cm korkea, vankka, monivuotinen, ruoho, joka kukkii heinä-elokuussa. Lyhytkarvainen varsi on tumman punaruskea. Kierteisesti sijaitsevat lehdet ovat alta nukkakarvaiset, päältä karheat ja suuret. Huiskilomaiset mykerökukinnot ovat näyttävät. Keltaiset laitakukat ovat kapean kielimäiset ja keskellä sijaitsevat kehräkukat ovat hyvin pienet. Hedelmä on pähkylä.

Isohirvenjuuri viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla, ravinteikkaassa ja tuoreessa multamaassa.

Isohirvenjuuri on kaunis ja näyttävä puutarhan perinnekasvi. Ennen se oli Suomessa suosittu mauste- ja lääkekasvi, mutta nykyisin sitä viljellään lähinnä koristekasvina. Se kasvaa yhä mm. Kaarinassa Kuusiston piispanlinnan raunioiden läheisyydessä. Isohirvenjuurta on käytetty lääke- ja värikasvina. Se on erinomainen perhosten mesikasvi.
 

1 kommentti:

  1. Etsin juuri tästä kasvista tietoa ja päädyin tänne. :) Keltakukkaiset kasvit eivät minua niin miellytä, mutta ehkä annan sen anteeksi, kun kyseessä olisi niin hyvä perhoskasvi. Harkinnassa olisi hankkia tällainen pihalleni.

    VastaaPoista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.