sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Lyhtykoiso Physalis alkekengi

 
 
Siniunikossa nautitaan syksystä, puutarhan aika ei ole vielä läheskään lopulla. Jopa piikkiaralia loimuaa upeissa väreissä. Yleensä se varistaa lehdet syyskuun alussa. Vielä on paljon katseltavaa. Värien hehku on vasta alussa. Minäkö  hylkäisin värit jo nyt, ehei.
 
 
 
  
Lyhtykoiso on monivuotinen, 25–60 cm korkuinen koisokasvi, joka tunnetaan myös nimillä lyhtykukka ja juutalaiskirsikka. Sitä viljellään erityisesti hedelmää suojaavien koristeellisten oranssinpunaisten verhiöiden eli ”lyhtyjen” vuoksi. Lyhtykoiso kukkii kellanvalkoisin kukin heinä–elokuussa. Pallomainen hedelmä on kiiltäväpintainen marja ja sisältä kuin minitomaatti siemenineen.

Lyhtykoiso viihtyy aurinkoisessa paikassa, runsasravinteisessa, tuoreessa vettä läpäisevässä maassa. Kasvi on myrkyllinen. Lyhtyjen väri säilyy vuosia kuivatuissa lyhdyissä. Meillä lajia on viljelty pitkään koristekasvina, sillä professori Elias Tillandz mainitsee sen jo vuonna 1673 Turun seudun kasveissa.

 


 

 

 

 


 

 


10 kommenttia:

 1. Kauniin punaisia sinulla on minulla keltasia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sinunkin punertuu. Minullakin on kuvissa osa keltaisia.

   Poista
 2. Lyhtykoiso on hyvin kaunis oranssinväriset ihanat pallukat !♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta se on aina yhtä ihmeellinen, että se menestyy niin hyvin. Vielä tuo verhiön avaaminen lisää ihmetystä. Ja miten koristeellisina ne säilyvät maljassa kuivattuna seuraavaan kesään.

   Poista
 3. Ihania kukkia,voi jos ne eivät olisi myrkyllisiä niin niitä vois käyttää leivonnassa ja ruoanlaitossa. Kasvaiskohan tuo kasvi täällä Lapissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota en tiedä, en muista oliko se edes koristekasvitentissä mukana, että olisi kasvanut puutarhalla,

   Poista
 4. Ihanan värinen kukka, ja upea koristeena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on kaunista, ihailin tänään vaahteroiden värejä. Toivottavasti saan kuvattua viikonloppuna.

   Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.