sunnuntai 21. elokuuta 2016

Lyhtykoiso Physalis alkekengi
Lyhtykoison (Physalis alkekengi) oranssi väri on kehittymässä.  Laji tunnetaan  meillä myös lyhtykukkana ja juutalaiskirsikkana. Lyhtykoisoa viljellään meillä monivuotisena koristekasvina.  Se sopii kuivattavaksi ja säilyttää värinsä kuivattuna. 
Lyhtykoiso kukkii kellanvalkoisin, vaatimattomin kukin heinä–elokuussa. Sitä viljellään erityisesti hedelmää suojaavien koristeellisten oranssinpunaisten verhiöiden eli ”lyhtyjen” vuoksi. Pallomainen hedelmä on kiiltäväpintainen marja ja sisältä kuin minitomaatti siemenineen. En hennonut avata vielä yhtäkään lyhtyä. Odotellaan.Kesän lopulla se kukkapenkin todellinen kaunotar. 
Ennen vanhaan lyhtykoisoa kansanlääkinnässä.  Raa’at marjat sisältävät myrkyllistä solaniinia. 
Lyhtykoiso viihtyy aurinkoisessa paikassa, runsasravinteisessa, tuoreessa vettä läpäisevässä maassa.  
Lyhtykoiso on perinnekasvi.  Professori Elias Tillandz mainitsee sen jo vuonna 1673 Turun seudun kasveissa.


Laitan verrokiksi vanhoja kuvia, jotka on otettu vasta 29.9. En halua käyttää valmiita kuvia ennen aikojaan. Lyhtykoisot ovat tähän aikaan vihreitä ja saamassa oranssin väriä. Punaisia ne ovat vasta syyskuussa.


8 kommenttia:

 1. HIeno kukka on lyhtykoiso. Tämä oli minulle ihan tuntematon kasvi, mutta sitten huomasin Leena Lumin postauksessa lyhtykoisojen upeita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on todella tavallinen, vanha perinnekasvi. Nämähän eivät ole vielä valmiit eli väri on vasta kehittymässä, mutta en näe järkeä käyttää aikaisempien vuosien kuvia. Punainen väri on valmis vasta syyskuussa.

   Poista
 2. Tosi kaunis kasvi! Tuollaista marjaa sen sisällä en ole ennen nähnytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uteliaisuus laittoi minut tutkimaan sisälle. Tomatillo on samanlainen.

   Poista
 3. Lyhtykoisot ovat kauniita syksyn väripilkkuja! Tykkään!!

  VastaaPoista
 4. Olin jo melkein unohtanut lyhtykoison, mulla kasvoi sitä vanhassa kodissa! Taidanpa ottaa sen kasvatettavaksi uudelleen! Ihana, kuin pieniä lyhtyjä puutarhajuhlissa! Enpä olekaan koskaan verhiötä ennen avattuna nähnytkään!

  VastaaPoista
 5. Ihana tämä lyhtykoiso. Ja kauniit kuvat siitä.

  VastaaPoista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.