sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Alkukesän perenna-aarteita

Alkukesän perenna-aarteita, jotka kukassa juuri nyt tai pian.


Kievarinyrtti Physochlainia orientalis Kievarinyrtin löytäminen on vaikeaa, sillä sitä on tarjolla vain muutamalla taimistolla.

Lumikki Sanguinaria canadensis


Lumikki (Sanguinaria canadensis) on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva kevätkukkija, joka kukkii vain pari päivää jo ennen lehtien puhkeamista. Tanakkojen ja punertavien, noin 20 cm korkeiden vanojen latvoihin puhkeavat kukat ovat puhtaan valkoisia. Heteet ovat tummankeltaisia. Kypsät siemenet näyttävät toukilta.

Tyviruusukkeen muodostavat lehdet ovat munuaismaisia, sormijakoisia ja pehmeitä ja kuihtuvat melko varhain. Kasvissa on oranssinpunertavaa maitiaisnestettä  ja sen juurakko on myrkyllinen.

 
Amerikankullero Trollius laxus

Karhunlaukka (Allium ursinum) on monivuotinen, keväällä kukkiva sipulikasvi. Sen tähtimäiset kukat ovat harsussa sarjassa. Kielomaiset lehdet ovat pitkäruotisia. Karhunlaukka kasvaa Ahvenanmaan ja lounaisrannikon lehdoissa ja lehtoniityillä harvinaisena.

Karhunlaukan oletetaan saapuneen muinaisten merenkulkijoiden ja munkkien tuomana, joiden mukana kulkeutui niin mauste- rohto- kuin vihanneskasveja. Entisaikain merimiehet suosivat sitä keripukkirohtona. Kaunis karhunlaukka viihtyy puutarhassa. Parhaillaan nuput ovat aukeamassa.

Karhunlaukan kukissa ja lehdissä on mieto valkosipulin maku. Karhunlaukkatee valmistetaan tuoreista lehdistä tai syksyllä sipuleista. Kuivattuna lehdet menettävät makua, joten karhunlaukkaa on parempi pakastaa. Kasvia on käytetty maha- ja suolistovaivoissa, lisäämään ruokahalua, alentamaan verenpainetta sekä vilustumissairauksien ehkäisyyn. 
 
 
Kevätkaihonkukka Omphalodes verna
 Siperianhalikka Mertensia sibirica
 
 
 
 
Scopolia carniolica on ihastuttava, vanha perinnekasvi, jota on saatavilla muutamilta taimistoilta. Sen kukinta alkaa olla jo ohi.


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.