torstai 29. toukokuuta 2014

Karhunlaukka (Allium ursinum)


Karhunlaukka (Allium ursinum) on monivuotinen, keväällä kukkiva sipulikasvi. Sen tähtimäiset kukat ovat harsussa sarjassa. Kielomaiset lehdet ovat pitkäruotisia. Karhunlaukka kasvaa Ahvenanmaan ja lounaisrannikon lehdoissa ja lehtoniityillä harvinaisena. Karhunlaukka viihtyy puutarhassa ja kukkii kesäkuun alussa.

Karhunlaukan oletetaan saapuneen muinaisten merenkulkijoiden ja munkkien tuomana, joiden mukana kulkeutui niin mauste- rohto- kuin vihanneskasveja. Entisaikain merimiehet suosivat sitä keripukkirohtona.
 

 

Karhunlaukan kukissa ja lehdissä on mieto valkosipulin maku. Karhunlaukkatee valmistetaan tuoreista lehdistä tai syksyllä sipuleista. Kuivattuna lehdet menettävät makua, joten karhunlaukkaa on parempi pakastaa. Kasvia on käytetty maha- ja suolistovaivoissa, lisäämään ruokahalua, alentamaan verenpainetta sekä vilustumissairauksien ehkäisyyn. Vatsavaivoja lievittävä tee saadaan karhunlaukan lehdistä, fenkolin siemenistä ja kamomillasaunion mykeröistä.

Sain pienen alun karhunlaukkaa muutamia vuosia sitten. Viime kesänä siinä oli kolme kukintovanaa. Kuvat ovat siis viime vuodelta. Nyt kukintovanoja on tasan 10, mutta saan kuvan vasta, kun sää kuivuu. Lisään uuden kuvan iltapäivällä.

 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.