lauantai 3. toukokuuta 2014

Voikukat Taraxacum sp.


Voikukka on monivuotinen, maitiaisnesteellinen ruoho.  Mykerökukinto muodostuu lukuisista keltaisista kielikukista. Voikukat ovat hyvin monimuotoinen ryhmä, ja meillä arvellaankin olevan noin 500 pikkulajia.  Voikukat näyttävät samanlaisille, mutta lähempi tarkastelu osoittaa, että toisilla on kapeat lehdet, toisilla leveät, toisilla ehjät ja tosilla liuskaiset.
 
Keväällä ja kesän alussa voikukka muodostaa keltaisia meriä niityillä, pientareilla, joutomailla, lehdoissa ja rannoilla koko maassa. Tuulen kuljettama lenninhaiveninen pähkylä toimii laskuvarjon tavoin kiidättäen siemeniä uusille kasvupaikoille.

 
Voikukka on kevään ensimmäisiä villivihanneksia, jonka lehtiä käytetään salaateissa ja muhennoksissa. 

Voikukan siemenhaituvien puhaltamiseen liittyy monia tarinoita. Ota käteesi haituvapallo ja puhalla siihen!  Jos aamulla puhaltaa hahtuvapallon kaikki siemenet leijailemaan, niin sanotaan tulevan kaunis päivä. Jäävien haihtuvien määrä voi kertoa jäljellä olevien elinvuosien määrän, tulevien lapsien määrän tai vuosien määrän hääpäivään. 


Lehdistä tehdään hyvänmakuista teetä ja kukista kullankeltaista simaa.


 
Voikukasta ja nokkosesta saa ruoansulatusta edistävän teen.
Voikukkatee: Sekoita 2 tl voikukan kuivattua juurta ja lehtiä 2,5 dl:aan kylmää vettä. Kiehauta seos ja anna hautua viitisen minuuttia ja siivilöi tee.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.