tiistai 27. toukokuuta 2014

Syylälinnunherne (Lathyrus linifolius)Syylälinnunherne (Lathyrus linifolius) on monivuotinen lehtojen hernekasvi, jonka aluksi sinipunainen terttukukinto sinertyy myöhemmin. 

Syylälinnunherne on alkuperäinen ja lounainen, mutta sitä kasvaa esimerkiksi Lammin Kilparistillä. Lajia pidetään vanhan asutuksen indikaattorina. Arkeologit ovat pystyneet jäljittämään rautakautisia asuinpaikkoja lajin kasvupaikkojen avulla. Syylälinnunhernettä kasvaa esimerkiksi Pyhän Jaakobin kirkon pihamaalla Paimiossa.

Kasvin nimi on peräisin juurakon mukulamaisesti paisuneista nivelkohdista, jotka ovat maultaan makeahkoja ja pähkinämäisiä. Kasvia oletetaankin käytetyn ravintona tai rohdoksena. Kevätlinnunherne on rotevampi ja paljon yleisempi Etelä-Suomessa. Syylälinnunherne  on viehättävä luonnonkasvi metsäpuutarhassa.
 

6 kommenttia:

 1. Uijui! Hieno kasvi jota en olekaan koskaan ennen nöhnyt. =)

  VastaaPoista
 2. Tuo paikka tuolla Paimiossa on hieno, vanha kirkkotarha, joka on kiviaidan ulkopuolelta hyvin luonnontilassa. Maltillisesti hoidettu muutenkin.

  VastaaPoista
 3. Hei! Löysin blogisi ja samalla erikoisen kasvin nimen, en ollut minäkään moista kuullut.
  Löysin myös kirjablogisi. Molemmat liitin omaan lukulistaani. Kasvit ja kirjat, ilman ei pärjää:-)

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kun löysit. Minä löysin sinut aamulla.

  VastaaPoista
 5. Kaunis kasvi . Kasvaako tämä luonnossa ,villinä ?

  VastaaPoista
 6. Syylälinnunherne kasvaa lounaisessa Suomessa alkuperäisenä ja luonnonvaraisena. Se on tammivyöhykkeen laji. Retkeilykasviossa se merkitty alkuperäiseksi Etelä-Hämeeseen asti ja sitten muualla tulokkaaksi.

  VastaaPoista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.