Kurkataanpa tänään pähkinöiden maailmaan. Pähkinäpensas Corylus avellana on kaikille tuttu, mutta katsotaanpa muita.
Pähkinät
Pähkinän määritelmä on
arjessa epäselvä. Pähkinöiksi saatetaan kutsua siemeniä, kovakuorisia avautumattomia
hedelmiä. Kasvitieteellisesti pähkinöitä ovat kuivat, kovakuoriset hedelmät,
joiden sisällä on yksi tai joskus kaksi siementä.
JALOKASTANJA (Castanea sativa) kasvaa alkuperäisenä
Kaakkois-Euroopassa ja Lounais-Aasiassa. Jouluna kastanjatahna- tai sose on
kalkkunantäyte. Keski- ja Etelä-Euroopassa paahdetut kastanjat ovat joulun seudun
herkkuja. Meilläkin paahdetut kastanjat sopivat joulupöytään kinkun
lisäkkeeksi. Kastanjasose sopii myös jälkiruokiin tai leivonnaisiin.
PARAPÄHKINÄ (Bertholletia excelsa) on
kotoisin Amazonian sademetsistä. Kovakuorisen parapähkinän siemenen syötävä osa
on siemenen alkio. Parapähkinä on meillä pähkinöistä eksoottisin, mutta
tuoreena syötävät pähkinät ovat jouluherkkuja muualla. Niitä käytetään
leivonnaisissa ja makeisissa.
MUNUAISPUU (Anacardium occidentale) eli cashew-pähkinä
on sumakkikasvien heimoon kuuluva ainavihanta, monirunkoinen Brasiliasta
kotoisin oleva puu. Erikoinen hedelmä on
noin 3 cm:n pituinen, harmaa, kovakuorinen pähkinä. Pähkinä on kiinnittynyt
pehmeään ja mehevään osaan (cashew apple), joka on 10--20 cm:n pituinen,
päärynämäinen, punainen tai punakeltainen sekä hieman omenanmakuinen. Joskus
tätä kutsutaan puun hedelmäksi, vaikka onkin syntynyt turvonneesta kukkaperästä
ja kukkapohjuksesta. Cashew on tropiikin tärkein pähkinä, josta valmistetaan
juomia ja säilykkeitä.
PEKAANI (Carya
illinoënsis) on saksanpähkinää muistuttava hikkorien sukuun kuuluva pohjoisamerikkalainen
lehtensä varistava lehtipuu. Pekaanipähkinät sopivat pikkuleipiin, kakkuihin,
jälkiruokiin ja jäädykkeisiin.
SAKSANPÄHKINÄ (Juglans
regia) on isolehtinen, yksikotinen puu, joka kasvaa alkuperäisenä
Kaakkois-Euroopassa ja Länsi-Aasiassa. Meillä saksanpähkinä menestyy puutarhassa
vain kaikkein suotuisimmilla kasvupaikoilla etelärannikolla. Jouluna
saksanpähkinä maistuu pähkinämaljoissa, kakuissa, jälkiruoissa, salaateissa
sekä makeisissa.
MANTELI (Prunus
amygdalus) on kausivihanta
pensas tai pieni puu, joka kuuluu ruusukasvien heimoon. Se on kotoisin
Lähi-idästä ja Välimeren maista. Mantelista on kaksi
muunnosta: karvasmanteli ja makeamanteli. kookospähkinä
Kansanperinteen mukaan manteli kuvastaakin elämän kaksinaisuutta. Ruskean
kalvon peittämä makea manteli eli siemen löytyy kovan kuoren alta. Makeaa
mantelia saa kokonaisena, kuorittuna, rouheena ja jauheena. Jouluna manteli
maustaa glögin ja leivonnaisia. Aattoaamun riisipuuroon piilotetaan vanhan tavan
mukaan manteli, ja uskomuksen mukaan sen löytävälle seuraava vuosi on otollinen.
Tämä tapa kuului vuodenvaihteen perinteisiin keskiajan Englannissa ja
Ranskassa, jossa puuroon tai leivonnaiseen kätketyn pavun tai kolikon etsintä
oli osa seuraleikkejä. Karvasmanteliöljy on käytetty mauste leivonnaisissa ja
suklaakonvehdeissa.
MAAPÄHKINÄ
Maapähkinä ( Arachis
hypogaea) kuuluu hernekasvien Fabaceae kasviheimoon ja se on
alkuperältään etelä-amerikkalainen. Maapähkinä on yksivuotinen ja kasvaa 30 -
50 cm korkuiseksi. Sillä on keltaiset kukat. Pölytyksen (itsepölytys) jälkeen
hedelmät kehittyvät paloissa maan alla. Palko sisältää yleensä 2 tai 3
siementä.
PISTAASI
Pistaasi (Pistacia
vera) on pistaasien (Pistacia) sukuun kuuluva kasvi. Mantelipistaasi
kasvaa luonnonvaraisena Aasian keski- ja lounaisosien vuoristoalueilla kuten
Iranissa, Afganistanissa ja Turkmenistanissa. Sitä viljellään yleisesti mm.
Välimeren seudulla, Kaliforniassa ja Australiassa sekä Afrikassa.
Puu kasvaa noin kymmenmetriseksi. Sen lehdet ovat
kapeat, 10–20 cm pitkät. Se on kaksikotinen kasvi eli hede- ja emikukat kasvavat eri yksilöissä. Luumarjojen
vaaleanvihreää siementä, niin sanottua pistaasipähkinää,
käytetään jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Sitä myydään myös paahdettuina ja
suolattuina.
MAKADAMIA
Makadamia eli australianpähkinä Macadamia
integrifolia eli Macadamia tetraphylla on
kotoisin Australian itärannikolta. Makadamia on hasselpähkinä muistuttava
pyöreä pähkinä. Makadamiat sopivat hyvin hedelmäsalaatteihin ja leivonnaisiin.
KOOKOSPÄHKINÄ
Cocos nucifera
Kookospalmu on usein vinorunkoinen,
tav. 15-25 meriä korkea, haaraton sulkapalmu. Rungossa on rengasmaisia
lehtiarpia. Lehdet ovat sulkamaiset, useita metrejä pitkät ja kellertävän
vihreät. Kukat ovat pienet, vaaleat, jopa lähes 2-metrisinä kukintoina. Latvassa
sijaitsevat hedelmät ovat isoja.
Kiinnostava postaus, paljon uutta tietoa minulle!
VastaaPoistaKiva, että pidit Sussi.
PoistaTosi mielenkiintoista lukea eri pähkinöistä. Hevoskastanjoita minäkin olen paahdettuna joskus syönyt.
VastaaPoistaJotenkin ne oli kiva kerätä joulun lähelle, vaikka maistuvat arjessakin.
Poista