Kaakaopensas Theobroma
cacao
Kaakaopensas on kotoisin
Amazoniasta. Kaakaopensas on tavallisesti alle 8 m korkea, ainavihanta, mutkaruonkoinen. Lehdet ovat jopa 40 cm pitkät, ohuet ja kiiltävät. Pienet ja vaaleankeltaiset kukat avautuvat suoraan rungolle. Hedelmät ovat paksukuorisia, keltaisia tai punertavia. Hedelmälihan sisällä on riveissä 20-50 ruskeaa siementä eli kaakaopapua.
"Theo broma" on kreikkaa ja tarkoittaa jumalten ruokaa. Sen viljelyn aloittivat intiaanit jo ainakin 2000 vuotta sitten.
He valmistivat kaakaon siemenistä eli kaakaopavuista chocolati-juomaa, johon
lisättiin chiliä, vaniljaa ja muitakin mausteita. Espanjalaiset eivät pitäneet
atsteekkien kitkerästä juomasta, vaan keksivät lisätä siihen sokeria, jolloin
syntyi kaakaojuoma, joka saavutti suuren suosion Euroopassa jo 1500-luvun
lopulla. Suklaan kehitys alkoi vuonna 1828, kun hollantilainen van Houten keksi
puristaa pavuista erilleen kaakaovoin, jolloin saatiin kaakaojauhetta.
Parikymmentä vuotta myöhemmin alettiin sekoittaa kaakaovoita, kaakaojauhetta ja
sokeria ja niin suklaa oli syntynyt.
Kukapa ei tänäkään jouluna olisi syömättä
suklaata tai ainakin kaakaojauhetta jossain muodossa.
Lisäksi yli
70-prosenttinen suklaa on terveellistä, sillä se helpottaa stressiä ja
masennusta. Raakakaakaojauhe maustaa smoothiet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.