lauantai 13. joulukuuta 2014

13. Luukku Joulun mausteet II

INKIVÄÄRI (Zingiber officinale) on trooppinen, metrin korkuinen, monivuotinen maustelilja, joka lienee kotoisin Intiasta.  Mausteena käytetään juurakkoa niin tuoreena, kuivattuna, kokonaisena tai jauhettuna. Inkivääri oli ensimmäisiä arabialaisten kauppiaiden Eurooppaan tuomia eksoottisia mausteita. Jouluna inkivääri maustaa piparkakkuja, muita leivonnaisia, jälkiruokia sekä glögiä. Inkivääripäärynät on vanhanajan jälkiruoka. Talvinen inkiväärijuoma maustetaan kanelilla, neilikoilla ja korianterilla. Keskiajalla inkiväärillä maustettiin olutta, ja mausteinen inkivääriolut maistuu yhä jouluruokien kera. 
 

 

 

 

NEILIKKAPUU (Syzygium aromaticum) on myrttikasvien heimoon kuuluva ainavihanta puu. Se on kotoisin Molukkien maustesaarilta, nykyisestä Indonesiasta. Mausteeksi käytetään vaaleanroosat ennen kukintaa kerätyt kukkanuput, jotka kuivattaessa kovettuvat tummanruskeiksi. Jouluna neilikkaa käytetään piparkakuissa, maustekakuissa, joulukinkussa, rosollissa, glögissä sekä jouluisissa säilykkeissä. Neilikankukilla koristellaan kinkkuja, appelsiineja ja sipuleita.


POMERANSSIPUU (Citrus aurantium) on ainavihanta sitruspuu, jota viljeltiin alun perin Pohjois-Intiassa.  Mausteeksi käytetään appelsiinia muistuttavan hedelmän punakeltaista kuorta ja hapanta ja kitkerää maltoa. Jouluisin pomeranssia käytetään joululimpussa, pipareissa, marmeladeissa ja kuivakakuissa sekä teesekoituksissa.

MUSKOTTIPÄHKINÄÄ JA MUSKOTTIKUKKAA (Myristica fragrans) saadaan kaksikotisesta, ainavihannasta puusta, joka on kotoisin Molukkien maustesaarilta nykyisestä Indonesiasta. Muskottipähkinäksi kutsutaan muskottipuun hedelmän siementä, ja muskottikukka on muskottipähkinää ympäröivä kuivattu siemenvaippa.

Jouluna muskotin arominen maku sopii maustekakkuun, peruna-, porkkana-, lanttu- ja makaronilaatikoihin sekä pateisiin. Muskottikukan maku on -pähkinää voimakkaampi. Muskotin maku sointuu hyvin neilikan, kanelin ja kardemumman kanssa.


KARDEMUMMA (Elettaria cardamomum) on Intiasta kotoisin ja kuuluu inkiväärin ja kurkuman tavoin inkiväärikasvien heimoon. Kardemummaa saadaan monivuotisen mausteliljan kotahedelmien siemenistä, jotka ovat tuoreina tummia ja öljyisiä. Kardemumma kannattaa ostaa vihreinä, valkaisemattomina kotina ja jauhaa siemenet vasta käytettäessä.  Se antaa jouluisen tuoksun ja maun vehnäsiin ja kakkuihin, jouluteehen ja -kahviin. Se on omiaan glögiin, silliin ja lihapatojen mausteena.
Kuvassa kaneli, manteli, kardemumma ja neilikka


 
TAATELI (Phoenix dactylifera) on kaksikotinen puu, joka kasvaa alkuperäisenä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Sokeripitoiset hedelmät ovat suurina terttuina palmun latvassa. Vaalean tai tummanruskean marjan sisällä on pitkänomainen siemen. Kullanruskea hedelmäliha on pehmeää ja maultaan hunajaista. Jouluna taatelit sopivat sekahedelmäkeittoon, kuivakakkuihin, torttujen täytteeksi tai sellaisenaan naposteltaviksi jne. Parmankinkun viipaleisiin käärityt vuohenjuustotäytteiset taatelit ovat suloisen makeansuolaisia.

 

8 kommenttia:

 1. Kiintoisa ja uutta tietoa antava postaus jälleen!

  VastaaPoista
 2. Hello!
  I didn't know all these flavors, and also didn't know they were used at Christmas dishes!
  Hugs

  <°))))< Bia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The holidays are a wonderful time to enjoy herbs and spices. Best wishes.

   Poista
 3. Minun jouluuni kuuluu taatelikakun leipominen, opin sen omalta äidiltäni. Hassulta tuntui aikanaan nähdä taatelien kasvavan ulkomaanmatkoilla, se teki konkreettiseksi taatelin eksoottisuuden. Niin eksoottinen hedelmä ja kuitenkin tärkeä osa monen suomalaisen joulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin teen taatelikakun, kyllä se kuluu jouluun.

   Poista
 4. Harvoin tulee miettineeksi mistä tutut joulumausteet ovat peräisin :). Minulla muuten kasvaa kardemumma sisäkasvina, se on aika helppo ja kiitollinen kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin alkuperiä pohtii, mutta ne ovat mielenkiintoisia. Oi, kardemumma kotona, sitä pitäisi kokeilla.

   Poista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.