JOULUN
MAUT
Joulun maut ja tuoksut luovat
joulun mielen. Muistoista ja perinteistä rakennetaan joulu sydämeen. Jouluisiin
makuihin ja tuoksuihin kuuluvat kardemumma, kaneli ja inkivääri. Pipareihin
joulun maun luovat inkivääri ja kaneli. Glögin maustaa neilikka ja kaneli. Sahrami
värjää jouluvehnäset kullankeltaisiksi.
Joulun
mausteet tulevat eri puolilta maailmaa. Kaneli kasvaa alkuperäisenä Intiassa ja
Sri Lankassa,
viikuna on alkuperäinen Välimeren alueella ja aito vanilja on kotoisin
Väli-Amerikasta. Mausteneilikka on kotoisin Indonesiasta Molukkien
saariryhmästä. Joulupöydän koristeena käytetään kuivattuja hedelmiä,
siemenkotia pähkinöitä ja suklaakonvehteja.
Kaukoidästä tuodut mausteet kuten pippuri,
kaneli, neilikka, inkivääri ja sahrami edustivat keskiajan eurooppalaisille vaurautta.
Piparkakut saapuivat Eurooppaan ristiretkeläisten mukana, ja aluksi ne olivat
luostarien valmistamia pippurilla maustettuja ja hunajalla makeutettuja
mesileipiä. Suomeen piparkakkuja tuotiin 1600-luvun lopulla, mutta vasta 1700-luvulla
ne löysivät Turussa herrasväen joulupöytiin. Varhaisin tieto Pohjolassa
tehdyistä maustepikkuleivistä on Vadstenan luostarista 1400-luvulta.
MAUSTEPIPPURI
(Pimenta dioica) on myrttikasveihin kuuluva ainavihanta
puu, joka on kotoisin Väli-Amerikasta. Kasvista käytetään puun vihreinä
poimitut ja kuivatut marjat. Jouluna maustepippuri maustaa lasimestarinsillin,
lipeäkalan, suutarinlohen ja maustekakun.
AITOKANELI
eli ceyloninkaneli (Cinnamomum zeylanicum)
on laakerikasvien heimoon kuuluva ainavihanta puu, joka kasvaa
alkuperäisenä Sri Lankassa ja Lounais-Intiassa. Se on maailman yleisimpiä ja vanhimpia tunnettuja
mausteita. Kaneli on kuivattua kanelipuun versojen sisäkuorta. Jouluna kaneli maustaa kakkuja,
pipareita, pikkuleipiä, glögiä, riisipuuroa ja joulukalojen marinointilientä.
Myös joulun mausteisissa kahveissa ja teessä maistuu kaneli. Yleisesti
myynnissä oleva kassiankaneli (C.
aromaticum) sisältää kanelin aromia voimistavaa kumariinia.
RUSOTÄHTIANIKSEN
(Illicium verum) alkuperä on Kiinassa ja Pohjois-Vietnamissa. Lakritsinmakuinen
rusotähtianis on kiinalaisen ainavihannan puun tähtimäinen, kuivattu siemenkota.
Oranssinruskeat siemenet ovat kiiltäviä. Siemenkodan
aromi on vahvempi kuin siemenen. Jouluisin tähtianis on glögin, pipareiden kahvin
ja teen mauste.
MAUSTESAHRAMI
(Crocus sativus) on Lähi-idässä
kotoisin oleva sipulikasvi. Se on maailman kallein mauste. Sitä saadaan kukan kolmihaaraisista
emin luoteista. Jouluna sahrami on kuulunut pitkään perinteiseen sahramipullaan,
sillä jo
1820-luvulla tyyris sahrami maustoi kartanoiden joulupulla. Sahrami
antaa jouluna värin riisille, majoneesille, päärynöille ja appelsiineille.
Yleensä sahramia myydään jauhettuna, mutta myös kokonaisia, kuivattuja emin
luotteja on saatavana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.