perjantai 12. joulukuuta 2014

12. luukku Joulun mausteet I

 
JOULUN MAUT

Joulun maut ja tuoksut luovat joulun mielen. Muistoista ja perinteistä rakennetaan joulu sydämeen. Jouluisiin makuihin ja tuoksuihin kuuluvat kardemumma, kaneli ja inkivääri. Pipareihin joulun maun luovat inkivääri ja kaneli. Glögin maustaa neilikka ja kaneli. Sahrami värjää jouluvehnäset kullankeltaisiksi.

Joulun mausteet tulevat eri puolilta maailmaa. Kaneli kasvaa alkuperäisenä Intiassa ja Sri Lankassa, viikuna on alkuperäinen Välimeren alueella ja aito vanilja on kotoisin Väli-Amerikasta. Mausteneilikka on kotoisin Indonesiasta Molukkien saariryhmästä. Joulupöydän koristeena käytetään kuivattuja hedelmiä, siemenkotia pähkinöitä ja suklaakonvehteja.

 
Kaukoidästä tuodut mausteet kuten pippuri, kaneli, neilikka, inkivääri ja sahrami edustivat keskiajan eurooppalaisille vaurautta. Piparkakut saapuivat Eurooppaan ristiretkeläisten mukana, ja aluksi ne olivat luostarien valmistamia pippurilla maustettuja ja hunajalla makeutettuja mesileipiä. Suomeen piparkakkuja tuotiin 1600-luvun lopulla, mutta vasta 1700-luvulla ne löysivät Turussa herrasväen joulupöytiin. Varhaisin tieto Pohjolassa tehdyistä maustepikkuleivistä on Vadstenan luostarista 1400-luvulta.

MAUSTEPIPPURI (Pimenta dioica) on myrttikasveihin kuuluva ainavihanta puu, joka on kotoisin Väli-Amerikasta. Kasvista käytetään puun vihreinä poimitut ja kuivatut marjat. Jouluna maustepippuri maustaa lasimestarinsillin, lipeäkalan, suutarinlohen ja maustekakun.
 



 
 

AITOKANELI eli ceyloninkaneli (Cinnamomum zeylanicum) on laakerikasvien heimoon kuuluva ainavihanta puu, joka kasvaa alkuperäisenä Sri Lankassa ja Lounais-Intiassa. Se on maailman yleisimpiä ja vanhimpia tunnettuja mausteita. Kaneli on kuivattua kanelipuun versojen sisäkuorta. Jouluna kaneli maustaa kakkuja, pipareita, pikkuleipiä, glögiä, riisipuuroa ja joulukalojen marinointilientä. Myös joulun mausteisissa kahveissa ja teessä maistuu kaneli. Yleisesti myynnissä oleva kassiankaneli (C. aromaticum) sisältää kanelin aromia voimistavaa kumariinia.
 

 

 


 



 

 
RUSOTÄHTIANIKSEN (Illicium verum) alkuperä on Kiinassa ja Pohjois-Vietnamissa. Lakritsinmakuinen rusotähtianis on kiinalaisen ainavihannan puun tähtimäinen, kuivattu siemenkota. Oranssinruskeat siemenet ovat kiiltäviä. Siemenkodan aromi on vahvempi kuin siemenen. Jouluisin tähtianis on glögin, pipareiden kahvin ja teen mauste.
 


MAUSTESAHRAMI (Crocus sativus) on Lähi-idässä kotoisin oleva sipulikasvi. Se on maailman kallein mauste. Sitä saadaan kukan kolmihaaraisista emin luoteista. Jouluna sahrami on kuulunut pitkään perinteiseen sahramipullaan, sillä jo 1820-luvulla tyyris sahrami maustoi kartanoiden joulupulla. Sahrami antaa jouluna värin riisille, majoneesille, päärynöille ja appelsiineille. Yleensä sahramia myydään jauhettuna, mutta myös kokonaisia, kuivattuja emin luotteja on saatavana.

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.