perjantai 19. joulukuuta 2014

19. luukku Hyasintti


 
 


Hyasintti Hyacinthus orientalis

 
Joulukukkana käyttämämme hyasinttilaji on kotoisin Taurusvuoristosta Turkista. Hyasintti on sipulikasvi, jonka kukkavanan päässä kukat sijaitsevat tiheässä tertussa. Eurooppaan hyasintti kulkeutui 1560-luvulla ja aikojen kuluessa siitä on jalostettu yli 5000 lajiketta. Hyasintti on vanhin joulukukkamme. Sen tiedetään lähteneen helsinkiläisestä kukkakaupasta vuonna 1879.

 
Joulukukkana sitä pidetään uuden elämän symbolina. Värit liittävät sen myös Neitsyt Mariaan, sillä sininen kuvaa Mariaa taivaan kuningattarena, valkoinen neitsyyttä, punainen äidinrakkautta ja harvinaisin kaikista, keltainen on taivaallisen kirkkauden väri.

Jos saat hyasintin, värejä voidaan tulkita myös: punainen viittaa tuskaan, sininen uskollisuuteen ja valkoinen älykkyyteen.
 
Hyasintti on joulutuoksu, mutta se on myös keväisen sipulipenkin koriste. En välitä tuoksuvista kasveista, mutta hyasintti saa tuoksua. Ehkä tämä hyasintti sopii tähän päivään, jos kasvi on vielä nupuillaan, että ilo ei ole ohi jo ennen joulua. Yritän ajoitella joulun tärkeimpiä kasveja kalenterin loppuun.


Haluatko lukea joulutontusta? Eilinen luukkuni kertoo tontuista täällä.

8 kommenttia:

 1. Ilman hyasintin tuoksua minun jouluni ei tuoksu joululta. En olekaan koskaan nähnyt keltaista hyasinttia, sehän on varmaan tosi harvinainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti hyasintti on joulun tuoksu, vaikka joskus sitä nimittelee haisusintiksi. Kyllä se on tärkein joulukukka tuoksunsa takia. Muut tuovat muuta joulua kotiin.

   Poista
  2. Keltainen hyasintti olisi kaunis ja sopisi hyvin pääsiäiseen. Toisi vaihtelua narsissien kanssa.

   Poista
 2. Hyasintti on suosikkini, sen tuoksu tuo aina mieleen lapsuuden joulut:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minunkin ja toisena tulee valkoinen joulukukka.

   Poista
 3. Voi kun tuli ikävä hyasintin tuoksua! Täytyy ostaa muutama, kun menen ensi kerran kauppaan, ehkä jo tänään...Kiva lukea historiaa! Tilasin juuri Turkin matkan Kappadokiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin aion haalia viikonloppuna niitä. Turhan aikaisin niitä ei voi ostaa. Turkki on ihana paikka, olen kulkenut sitä paljon eri puolilla, kerännyt kasvejakin luonnossa siis museonäytteiksi.

   Poista
 4. Tässä on linkki keltaiseen hyasinttiin.
  http://www.dutchgrown.com/hyacinth-yellow-queen.html

  VastaaPoista

Ilahduta minua käyntijäljelläsi. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin.